Саакашвили спря гладната стачка

Бившият грузински президент и лидер на опозицията Михаил Саакашвили прекрати 50-дневната си гладна стачка в събота, след като беше преместен във военна болница от затворническа клиника, каза лекарят му.

Ефектният прозападен реформатор започна гладна стачка, след като беше хвърлен в затвора след завръщането си от изгнание в Украйна на 1 октомври, заявявайки, че арестът му е политически. В четвъртък 53-годишният Саакашвили припадна и лекарите призоваха властите да го преместят в обикновена клиника с довода, че животът му е в опасност. Грузинските власти първоначално отхвърлиха медицинските препоръки, но министърът на правосъдието Рати Брегадзе каза в петък, че са готови да преместят Саакашвили във военна болница, "където здравето и сигурността му ще бъдат защитени от държавата".

В ранните часове на съботния ден Саакашвили „бе преместен от затворническа болница във военна клиника“ в град Гори, на около 90 километра (55 мили) западно от столицата Тбилиси, каза пред АФП неговият адвокат Дито Сазаглишвили. /БГНЕС, АФП