Сабах: Преизбирането на Ердоган като значение за световната дипломация

Съдбата на света зависи от Турция, пише „Сабах“. С преизбирането на Ердоган вниманието на НАТО е приковано към решението на Турция за Швеция. Вашингтон е загрижен за отношенията на Анкара с Москва, а на фона на напрежението между Косово и Сърбия много лидери в региона смятат, че "съдбата на Балканите е в ръцете на Ердоган".


От няколко дни насам светът е съсредоточен върху Турция. След изборната победа на президента Реджеп Тайип Ердоган последваха поздравления и пожелания за сътрудничество от страна на лидерите на близо сто държави. В западните медии се появиха коментари, че "изборът на Ердоган ще създаде нови глобални баланси". Няколко часа след изборите международните отношения се развиха бързо.

Контакти с Байдън и Путин

През следващите дни погледите на западните държави ще бъдат насочени към линията Анкара-Москва. От гледна точка на хода на военния конфликт в Украйна, двустранните отношения на Ердоган с руския държавен глава Владимир Путин са ключови.

В навечерието на изборите президентът на САЩ Джо Байдън проведе разговори с Ердоган. Вниманието на САЩ и НАТО е насочено към решението, което Турция ще вземе относно членството на Швеция в Северноатлантическия алианс.

В Близкия изток погледите са насочени към Анкара

Напрежението между Косово и Сърбия ескалира. Босна и Херцеговина е изправена пред определени проблеми в региона. Много регионални лидери заявиха, че "съдбата на Балканите е в ръцете на Ердоган". Ролята на Турция ще бъде определящ фактор.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се обади на президента Ердоган, за да го поздрави за изборната му победа. Беше обявено, че двете държави ще си разменят посланици. Положителното развитие на отношенията на Турция с Египет и страните от Персийския залив ще определи ситуацията в Близкия изток.

Преди изборите имаше положителна динамика в отношенията между Анкара и Тел Авив. В същото време след изборите в израелските медии се появи новина на тема "Ердоган спечели, какво очаква Израел".

Уравнението в Централна Азия

Организацията на тюркските държави, мобилизирана под ръководството на турския президент, ще играе решаваща роля в Централна Азия през следващия период. Регионът се превърна в една от арените на съперничество между Китай, Съединените щати и Русия. Според експерти обаче позицията на Организацията на тюркските държави ще зададе тона на дипломацията.

От друга страна, отношенията между Азербайджан и Армения също попаднаха в центъра на вниманието, след като Ердоган беше преизбран за президент на Турция. Двете страни напоследък правят важни изявления за постигане на споразумение за териториите. По-специално, арменската страна е склонна да признае факта, че Карабах е азербайджанска територия.

В Гърция резултатите от изборите в Турция също се коментират от няколко дни, като според съобщенията Атина очаква нови положителни отношения с Анкара под ръководството на Ердоган. /БГНЕС