Сабаленка довърши Рибакина, Швьонтек и Гоф също достигнаха 1/2-финалите в Канкун

Арина Сабаленка се класира за последните четири във Финалите на WTA, които се провеждат в Канкун, Мексико, след като довърши Елена Рибакина за крайното 6-2, 3-6, 6-3.

Беларускинята вече е една стъпка по-напред в това да финишира като номер 1 в световната ранглиста при дамите - тя се нуждае от победа в полуфиналния си сблъсък в събота, за да си подпечата завършек на първата позиция. Ако Сабаленка отстъпи, а Ига Швьонтек стане шампионка, то полякинята ще си върне върха, който бе окупирала в продължение на 75 седмици, преди да сдаде първото място след края на Ю Ес Оупън.

Сабаленка се присъедини към Джесика Пегула, която вече си бе осигурила място в последните четири в Канкун след три поредни успеха в група А. Мачът й с Рибакина, повторение на финалите от Аустрелиън Оупън и Индиан Уелс, започна в четвъртък вечер, но бе съпътстван от много прекъсвания заради дъжд - играта бе окончателно спряна при резултат 6-2, 3-5 в полза на Сабаленка. Двете се завърнаха на корта около 16 часа по-късно, като Рибакина възстанови равенството, но след това не успя да се противопостави на водачката в ранглистата.

Към Сабаленка и Пегула на полуфиналите се присъединиха Швьонтек и шампионката от Ю Ес Оупън Коко Гоф. Световните номер 2 и 3 спечелиха мачовете си съответно срещу Онс Жабер и Маркета Вондрушова, като Швьонтек записа трети пореден успех след убедително 6-1, 6-2 над тунизийката, докато младата американка се превърна в първата тийнейджърка във Финалната четворка от Каролин Возняцки през 2009-а, след като удари Вондрушова, шампионката от Уимбълдън, с 5-7, 7-6 (4), 6-3.

Така Швьонтек ще играе срещу Сабаленка в единия полуфинал, който до голяма степен може да реши и коя от двете тенисистки ще завърши годината като номер 1 в света. Двубоят ще бъде повторение на полуфиналите им във Финалите във Форт Уърт, Тексас миналата година, когато представителката на Беларус спечели в три сета. Другият полуфинал противопоставя две американки - Гоф и Пегула. /БГНЕС