Събота е ден за размисъл преди изборите

Събота е ден за размисъл преди изборите за депутати в Европейския парламент в неделя, предаде репортер на БГНЕС.

В деня за размисъл и в изборния ден в София алкохолът няма да бъде забраняван. Причината - изборите за Европейски парламент у нас на 26 май, съответно и денят за размисъл (25 май), съвпадат с провеждането на абитуриентските балове в столицата.

Продажбата, сервирането и употребата на алкохол се забранява само в изборните помещения и непосредствено прилежащите до тях територии. Тази забрана ще важи на 25 и 26 май. Решението на Столична община.

Свободната продажба на алкохол ще е разрешена и в Кюстендил и в деня за размисъл, и в деня на изборите.

В Пловдив обаче това няма да е така. Всички районни кметове вече са издали заповеди за пълна забрана на продажба и консумация на алкохол през цялата събота (25 май) и до 20 часа в неделя (26 май), когато свършва изборния ден.

В нито една и от десетте общини на Великотърновска област няма кметски заповеди за забрана на продажбата на алкохол. Обяснението на повечето кметове е, че полза от тази забрана няма и че хората, които искат да се напият, могат да го сторят вкъщи или да се сдобият с алкохол дни преди изборите.

В Русе пък от години не се издава заповед с мораториум за продажбата и сервирането на алкохол в заведенията. За сметка на това в местата за гласуване полицейски служители ще следят да не влизат лица в явно нетрезво състояние.

За разлика от тях обаче в Добрич и Шумен ще има забрана за употребата на алкохол в изборния ден. В Добрич на 26 май има само един абитуриентски бал, като алкохолът ще е разрешен само до 20.00 часа.

В 24.00 часа на 24 май приключва предизборната агитация, и от 00.00 часа на 25 май в сила влиза забраната за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение, която важи до 20.00 часа на 26 май. /БГНЕС