Сабрутев: Бюджетът навлиза в първата си фаза, ще изслушаме всички гледни точки

Държавният бюджет навлиза в своята първа фаза, а именно междуведомствено обсъждане. Тепърва ще се разглежда в комисии, тепърва ще се чуват мненията на заинтересовани страни. Аз приветствам колегите от ГЕРБ за това, че разумът надделя над предизборните емоции.

Това заяви депутатът от ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България" Венко Сабрутев, предаде репортер на БГНЕС.

„По време на обсъждането на държавния бюджет сме склонни да изслушаме абсолютно всички гледни точки, включително и на колегите от ГЕРБ, като искрено се надяваме, че няма да тръгнат в посока ключовите политики, които са заложени в държавния бюджет, а именно повишаване на стандарта на живот на хората в България", подчерта Сабрутев, като уточни, че има предвид повишаването на пенсиите, вдигането на минималната работна заплата, рекордната капиталова програма, която сме заложили в бюджета, много допълнителни средства, които са заложени за здравеопазване и образование.

„Относно политическата дъвка, която се дъвче за корпоративния данък, искам ясно да уточним, че това е изискване на Евродиректива, която ще засегне едва около 20 компании в България, които имат оборот над 750 млн. евро", обясни той. По думите му, който тръгне срещу тази Евродиректива, всъщност, тръгва срещу България и членството в Европейския съюз (ЕС).

Сабрутев коментира, че пенсиите нарастват с 11%. „Максималната пенсия остава 3400 лв., която е абсолютно справедлива в България", допълни той.

Депутатът посочи, че вдигането на максимално осигурителен доход е пряко свързано с това да има повече постъпления в пенсионната система. „Вие знаете, че в момента пенсионната система се издържа от държавния бюджет, а не от вноските, които ние правим за пенсии", добави той.

Попитам има ли риск да не се изпълни приходната част, Сабрутев отговори: „Както виждате, до момента ние имаме два бюджета, няколко актуализации и те са винаги излезли съгласно прогнозата. Приходната част е реална, разходната част е реална. Отново ще кажа – става въпрос за повишение на жизнения стандарт на живот в България, за вдигане на доходи, на пенсии, на минимална работна заплата, огромна капиталова програма, която е 50% по-голяма от заложената за тази година, рекордни 12 млрд. лв. капиталови инвестиции, сериозни допълнителни средства за здравеопазване, образование и т.н."

Депутатът от ПГ на ПП-ДБ обяви и че напълно подкрепят действията на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес обяви, че е сезирал прокуратурата заради казуса „Лукойл" и разследването на „Политико". „Както знаете, още вчера изискахме от НАП и Агенция „Митници" да направят необходимото, да стартират проверки. Ако прокуратурата се задейства, те реално ще имат и готови материали", каза още Сабрутев и призова прокуратурата да се задейства и по други ключови казуси в енергетиката, като „Пелетигейт" и „Турски поток". /БГНЕС