Сачева: Бюджетът на общественото осигуряване е разумен и реалистичен

Има всички основания да се очаква, че с приетия законопроект ще се постигне чувствително увеличение на доходите на възрастните хора у нас през следващата година. Това заяви пред депутатите министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, след като парламентът одобри бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г., предаде репортер на БГНЕС.

Социалният министър благодари на всички депутатите, подкрепили параметрите на бюджета на Държавното обществено осигуряване и подчерта: „Не е никак пресилено да се твърди, че с това ваше решение станаха реални важни политики, водещи до укрепване на социалната защита за милиони български граждани. От 1 януари 2021 г. близо 770 хил. пенсионери с пенсии в минимални размери, ще получат увеличение на пенсията с 20 на сто. Увеличението на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се отрази благоприятно на доходите на още около 230 хил. пенсионери“.

„Радвам се, че успяхме да ви убедим, че тези параметри не жертват финансовата стабилност на ДОО, нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план“, отбеляза още тя.

Минимална пенсия от 300 лв., обезщетението за дете до 2-годишна възраст остава 380 лв.

Деница Сачева увери, че по-големите разходи в системата на общественото осигуряване не са изцяло за сметка на допълнителен трансфер централния бюджет. Една немалка част – 55 на сто, се покрива от увеличените приходи от осигурителни вноски.

Тя определи приетият бюджет като разумен и реалистичен, който ще съдейства за по-българското възстановяване на икономиката и пазара на труда. „Чрез този бюджет се прави важна крачка напред към заздравяване на архитектурата на българския пенсионен модел, а това е нещо, от което са заинтересовани всички български граждани“, смята Сачева. /БГНЕС