Сачева: Държавата не е фирма, не можеш да я фалираш без последици

Въвеждането на таван на цените не е добро управленско решение и ни връща към отречени практики отпреди 1989 г.

В управляващата коалиция има твърде много разногласия и грижата за най-слабите и най-уязвимите също е обект на тези разногласия.

Доверието в това управление спада, защото хората не виждат, че то може да предоставя решение на кризите.

Това заяви в интервю за БГНЕС Деница Сачева, бивш министър на труда и социалната политика.

Според Сачева пенсионерите за пореден път ще останат излъгани.

„Те постоянно получават обещания, че ще получат преизчислени пенсии, че няма да има нито един пенсионер, който да има пенсия под линията на бедността. Това няма как да се случи. Ако вземем само инвалидната пенсия, всички те са много далеч под линията на бедност. Няма никаква реформа, която да може да вдигне тези пенсии двойно“, подчерта Сачева.

Тя предупреди, че линията на бедност непрекъснато расте.

„В момента тя е 413 лева, но до края на тази година тя ще бъде по-висока. Предстои през октомври да се направи методиката, по която тя се изчислява“, заяви Сачева.

ГЕРБ на няколко пъти повтаря, че увеличението на доходите и пенсиите са изядени от инфлацията.

„Трябва да се направи един много сериозен пакет за социално подпомагане на пенсионерите, за онези, които ще останат под линията на бедност. Призовавам правителството вместо да продължава да обещава пенсии по този начин, вместо да пълни с фалшиви обещания българските пенсионери, работната група в МТСП да седне и да разработи пакет за социално подпомагане на най-уязвимите пенсионери, защото зимата ще бъде много тежка“, каза тя.

Сачева припомни, че по време на ГЕРБ за социални разходи са отделяни 15,2%, а в момента тази цифра е 14,2% или с 1% по-малко от БВП.

„Единственото ново е увеличаването с 10 лева на детските добавки. Но не е ясно доколко ефективна е тази политика – да ги повишиш от 40 на 50 лева. Това не може да бъде реална социална политика, която да доведе до промяна в качеството на отглеждането на децата“, подчерта тя.

Бившият социален министър остро разкритикува като популистка мярка идеята за въвеждане на таван на цените на отделни стоки.

„Таван на цените имаше преди 1989 г. и знаете до какво доведе това. Подобна мярка по никакъв начин не може да повлияе добре на пазара. Представете си, че на дадена стока и намалее цената, това означава ли, че търговците трябва да задържат цените именно на този таван? Това не е добро управленско решение“, каза тя.

Според нея изходът е да се намали ставката на ДДС на всички храни или да се направят качествени енергийни помощи за бизнеса.

„Ние сме страна-член на ЕС и ако трябва да правим някакви диференцирани ставки, те трябва да са за всички храни, не могат да бъдат само за тези от български произход. Най-доброто, разбира се, е да се направят достатъчно добри и качествени помощи за бизнеса за цената на електроенергията, защото от там може да се дръпне спирачката на непрекъснато галопиращите цени в момента“, заяви Сачева.

Тя посочи, че всички социални мерки, които предложи правителството на Кирил Петков в този бюджет, са социални мерки, които са предложение на ГЕРБ.

„Мярката 60/40 наистина запази 300 хиляди работни места, но тя беше променена от настоящия кабинет. В момента има изискване за 40% спад в оборота, което е нереалистично изискване за една голяма част от фирмите. В този смисъл тя не действа в момента. На нашите въпроси колко точно работни места е запазила тази мярка, откакто ГЕРБ не е на власт, ние не получаваме ясен отговор“, каза бившият социален министър.

Тя определи „Продължаваме промяната“ като хора с претенции без покритие.

„Те непрекъснато твърдят, че могат да управляват кризи и ние трябва да ги съжаляваме, защото има много кризи. Истинският управленец си личи по време на криза. Те не могат да се справят с кризите. Изпуснаха цените на тока много отдавна. В момента благодарение на техните некомпетентни решения всички страдат“, заяви Сачева.

Тя припомни дебатите по времето на приемане на бюджета. „Още тогава предупреждавахме ПП, че този бюджет, който предлагат е нереалистичен, защото инфлацията ще бъде двуцифрено число. Тогава от трибуната на НС много от нашите млади колеги от ПП спореха с нас и ни обясняваха, че ние плашим хората. Виждаме последните данни на Статистическия институт, че инфлацията надминава 12%.“, каза бившият социален министър.

Българското общество чувства, че живее в състоянието на криза.

„Доверието в това управление спада, защото хората не виждат, че то може да предоставя решение на кризите. До този момент видяхме само, че кризите се задълбочават, а не се решават. Това няма как да ни прави оптимисти. Държавата не може да се управлява като фирма, това не е стартъп. Това не е опит, който можеш да фалираш без последствия. Ако някой се упражнява на гърба на държавата и я доведе до реален фалит, тогава това ще бъде пагубно за много български граждани“, предупреди Деница Сачева. /БГНЕС