Сачева дава отговор в НС за обща европейска минимална заплата

Вицепремиер и шестима министри ще се явят на контрол в парламента днес, предаде репортер на БГНЕС.

Първа на трибуната ще се качи вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Към нея има отправени два въпроса. Единият относно граждани на Индия, получили работни визи в България, а другият относно предприети конкретни действия и инициативи за прилагане на 20-те принципа на Европейския стълб на социалните права за подкрепа на справедлив и добре функциониращ пазар на труда на национално ниво.

Към Петя Аврамова, министър на регионалното развитие има само един въпрос и той е относно изграждане на необходимата инфраструктура до местността "Хайдушки поляни" в Смолян.

Енергийният министър Теменужка Петкова ще даде отговор на питане относно политиката на ръководеното от нея министерство по отношение на бъдещето на въглищните топлоелектрически централи у нас.

Социалният министър Деница Сачева ще даде отговор на въпрос относно прилагане на коефициент на редукция при изчисляване на пенсията на лицата, родени след 31.12.1959 г. Вторият въпрос към Сачева е относно предложението на Европейската комисия за въвеждане на задължителна минимална работна заплата за целия Европейски съюз, готовност и позиция на Министерството на труда и социалната политика.

БГНЕС припомня, че преди дни еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права Николас Шмит обяви, че ЕК ще се опита да убеди скептично настроените северни страни да подкрепят инициативата за въвеждане на обща европейска минимална работна заплата. Комисията за борба с експлоатацията на евтина работна ръка започна консултации по плана. Ако достатъчно държави от ЕС подкрепят инициативата, това може да доведе до въвеждане на нов закон.

Към Боил Банов, министър на културата, също има само един въпрос и той е относно създаване на музей на големия български скулптор Андрей Николов.

Едно питане има и към транспортния министър Росен Желязков и то е относно осигуряване на качествени и достъпни обществени пътнически услуги.

Най-много въпроси има към здравният министър Кирил Ананиев. Той ще дава отговор на седем депутатски въпроса, единият от които относно връщането в българското здравеопазване на "десетки, дори стотици милиона лева", източени от болници и НЗОК, установени от проверки преди повече от две години. Ананиев ще дава отговор и за закриването на отделението по неврология на Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин. /БГНЕС