Сачева: Министрите ще станат ясни в понеделник

Както и вчера ясно беше заявено ще върнем мандата на президента изпълнен. Имената на министрите ще станат ясни в понеделник. Това заяви депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

„В момента се водят разговори за разпределението по ресори и след това ще започнат разговорите за конкретни хора, които могат да изпълнят политиките и приоритетите, които ще бъдат защитавани от правителството с премиер Мария Габриел“, обясни тя.

„Разговорите се водят основно от Мария Габриел с всички партии без БСП, които ясно и категорично заявиха, че няма да подкрепят приоритетите на кабинета“, заяви Сачева по БНТ. „Габриел е безупречен кандидат за премиера. Тя е с много ясен европейски профил и биография. Ако всички ние говорим, че образованието, иновациите и научните изследвания са приоритети, кой е по-подходящ от нея да работи по тези въпроси не само с политическо, но и експертно разбиране“, подчерта тя.

Коментирайки отказа на БСП да разговаря с ГЕРБ, който се случи малко след изявлението на главния прокурор Иван Гешев в понеделник, Сачева отбеляза, че има „много голям низ от случайности, които не могат да се направят впечатление“.

Тя обърна внимание на факта, че винаги когато страната може да тръгне по европейски път на развитие се случват процеси, които я отклоняват от този път. „Така беше и в деня, когато България получи възможността да влезе в чакалнята на еврозоната, тогава започнаха политическите протести… и така до днес, когато бяха заявени ясни евроатлантически приоритети от ГЕРБ-СДС, на някой отново му стана неудобно от тази политика“, отбеляза Сачева.

Тя подчерта, че доверието в съдебната система не е единствено и само въпрос на законодателство, а и на хората, които са в тази система и начинът им на работа. „Ако там няма реална промяна, каквито и промени да правим в Конституцията ние ще продължим да се въртим в кръга, в който хората ще чувстват, че няма справедливост“, добави депутатът от ГЕРБ.

Сачева заяви, че от ГЕРБ винаги са призовавали да има цялостна програма за съдебна реформа, която да се обсъди на първо място от професионалната гилдия. „Такъв разговор не е воден до момента. В момента всички са на фазата, в която твърдят, че трябва да има конституционни промени. Ние очакваме тези съдържателни разговори да започнат най-накрая“, каза тя.

От самото начало на това НС ПГ на ГЕРБ е фокусирана върху това да се реши политическата криза.

„Дадохме различни варианти, бяхме готови на компромиси. Ние се водим от това, че България трябва да има редовно стабилно правителство с хоризонт 1 година, което да преведе страната през кризите, в които се намираме в момента. Когато се стигне до конкретни действия, всички освен ГЕРБ са фокусирани върху рейтинга си и начинът как да заблудят избирателите си. Ние сме единствените, които предлагаме ясни и достойни стъпки и очевидно, че плащаме цената за това“, подчерта Сачева.

Тя призова „Продължаваме промяната да уважат резултатите от вота. „Трябва да се уважи това, че има 650 хиляди души, които са поставили ГЕРБ на първо място. Няма нужда да заблуждаваме хората, че единствената възможност е само с втория мандат. Очакваме същото уважение от ПП, каквото ние демонстрираме към тях. Трябва да има уважение на правата на демокрацията. Чули ли сте от нас някой да казва, че трябва непременно да е министър“, каза Сачева.

Тя подчерта, че никакви варианти с втория мандат не са обсъждани, всичките им усилия са насочени към първия. Не виждаме никаква политическа логика в това, което казват от ПП, че няма да направят кабинет с ГЕРБ с първия мандат, но във втория може, добави Деница Сачева. /БГНЕС