Сачева: Можем да подпомогнем 50 000 души

На този етап няма решение за затваряне, но сме готови да вземем всякакви решения според епидемичната обстановка, коментира пред бТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"До момента има подаде над 100 молби за помощи от родители на деца, чийто училища са под карантина. Ще има среща с образователния и здравния министър, и ако трябва ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора. 73 млн. лева в бюджета за следващата година са отделени за целева помощ за родители", посочи министърът.

Другото, което обмисляме, е да вдигнем подохдните критерии, така че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да има за колкото се може повече деца, обясни Деница Сачева.

По думите й този бюджет не е предизборен. "Той е след изборен, след изборите от 2017 г., тогава поехме ангажимент за увеличение на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лв., за 300 лв. минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме обещали", отбеляза още Сачева.

Становището на Министерството на труда и социалната политика винаги е било за универсални детски надбавки, отбеляза тя.

"Ако бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка. В момента има нужда от действащ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за следващата година", обясни министърът на труда и социалната политика. Тя посочи, че се обсъжда мярка за бизнеси, които ще затворят.

"Със социалните партньори миналата седмица коментирахме това. Приблизително 40 млн. лева ще отделим за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди както на здравния министър, така и на кметове и областни управители – заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", посочи Деница Сачева. /БГНЕС