Сачева: Не може да твърдиш, че всички институции са корумпирани и само президентската е остров

Не знам защо инвестираме толкова голяма енергия за процеса на изброите, вместо да говорим по конкретни идеи и предложения за това кой как с какъв капацитет иска да управлява страната. Това заяви пред бТВ социалният министър Деница Сачева.

Тя добави, че процесът по изборите в България е един от най-прозрачните. Всички парламентарно представени партии участват в СИК, има много възможности за наблюдатели. Има много заложени възможности за гражданско наблюдение и граждански контрол. В случая да се правят сериозни промени в Изборния кодекс непосредствено преди изборите носи своите рискове. Хора, които предполагат, че ще загубят изборите, така авансово търсят застраховки, подчерта Сачева.

Помолена да коментира решението на президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Сачева каза, че „президентът сякаш живее в лабораторни условия и ни представя като че ли от амвон своята утопия за държава“.

Всеки разумен човек вижда, че зад упреците не се крие особено съдържание. В момент, в който има ирония, че твоят съветник за борба с корупцията е част от доклад на ЕК за борба с измамите, да не коментираш това, а да коментираш хипотези, е въпрос, който трябва да си зададем защо нямаме отговори по нео. Радев трябва да даде също отговори. Това, че той непрекъснато критикува правителството е негов начин за изграждане на неговата идентичност. Неговите критики по темата за образованието са напълно несъстоятелни, отбеляза социалният министър.

От наша страна винаги имаме желание за диалог, а отсреща имаме насаждане на съмнение в институциите. Не може да твърдиш непрекъснато, че всички институции са корумпирани и само президентската институция е един остров, това е противодържавно поведение, добави още Сачева. /БГНЕС

Тагове: