Кабинетът обяви подкрепата за бизнеса по схемата 60/40

Приехме постановление, с което ще се изплащат компенсации на работодатели с цел да задържат служителите си. Това обяви по време на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

"От утре работодателите, които са затруднени ще могат да кандидатстват. До 7 дни ще получат одобрение, след което до 5 дни ще получат помощта", обясни Сачева.

Социалният министър изброи секторите, непосредствено засегнати, които ще получат подкрепа по мярката. Това са: търговия на дребно, без търговия с коли и мотори, сухопътен транспорт, хотелиерство, туристическа, агентска и операторска дейност, питейни заведения, прожектиране на филми, конгреси и търговски изложения, частни детски градини, спортни и други дейности, поддържане на добро физическо състояние.

Всички останали икономически сектори трябва да декларират спад от приходи 20%, референтен към месец март спрямо март 2019 г., за да получат подкрепа. Сачева уточни, че договорите със служители трябва да бъдат сключени преди датата на обявяване на извънредното положение.

Стартъп компаниите не са обект на постановлението. За създадените компании след март 2019 има отделен ред.

Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетите 60% от държавата.

Сачева обяви, че днес ще бъде подадено и заявление до Европейската комисия, тъй като мярката е „държавна помощ“. По думите ѝ до 36 часа би трябвало да се получи разрешение, за да може да стартира изплащането на компенсациите.

"Всеки работодател трябва сам да прецени дали ще продължи да работи или ще преустанови дейност, както и за колко служители ще иска помощ. Не е задължително да кандидатства за помощ за всички служители. Мярката е със срок 3 месеца като работодателите могат да кандидатстват за помощ всеки месец", добави още министърът.

"Обмисля се също така възможността самонаетите лица да могат да кандидатстват по мярката за безлихвен кредит до 1 500 лева месечно", обяви тя.

Процедурата ще бъде електронна и се осъществява през бюрата на труда. На страницата на НОИ ще се създаде и публичен регистър на всички, компании, които са получили средства. Мярката се отнася до декларирания осигурителен доход на работника и не включва осигуровките, които работодателят заплаща.

Министърът съобщи, че към 27 март общо безработните у нас са 213 700. 9909 са безработни от началото на кризата и са се регистрирали в бюрата по труда.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че оптимистичният вариант за мярката 60/40 е тя да струва около милиард – милиард и половина. Още тази вечер правителството ще разгледа актуализацията на бюджета. Според финансовият министър Владислав Горанов, ако с колегите му одобрят актуализацията в парламента ще бъде внесено предложението още утре до обяд. /БГНЕС