Сачева: Родителите, чиито деца ще учат онлайн, могат да кандидатстват за подпомагане

Всички родители, които ще ползват неплатен отпуск от 22 до 31 март, докато децата им учат онлайн, могат да кандидатстват по програмата за подпомагане при дистанционно обучение. Това заяви в Добрич социалният министър Деница Сачева, след като здравните власти обявиха ново затваряне на национално ниво от 22 до 31 март, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Програмата „Родители в заетост” също продължава своето действие. Продължава действието на Програмата „Запази ме” – ще бъдат включени всички кодове за икономическите дейности, които са затворени. 75% от осигурителния доход ще бъде платен за този период, съобщи Сачева.

Социалният министър увери, че хората, които ще излязат сега в неплатен отпуск, ще бъдат със запазени осигурителни права – няма да има проблем с евентуално бъдещо пенсиониране.

Продължават да работят и мерките 60/40 и 80/20. Те също биха могли да бъдат ползвани там, където има частично затваряне, какъвто е случая с хотелите, например, подчерта Сачева.

Тя съобщи, че компенсациите ще могат да бъдат изплатени до 15 април, ако се кандидатства в началото на месеца.

Социалният министър каза още, че на този етап не се планират допълнителни социални мерки. По мярката „Запази ме” за тези 10 дни ще са необходими допълнително около 6-7 млн. лева.

От съществуващите мерки могат да се възползват и хипермаркетите, които досега не са били затваряни. За обединяване на мерките ще се говори след изборите, добави Деница Сачева. /БГНЕС