Сачева: Ще се обсъди подкрепата от 50 лв. за пенсионерите да остане и през април

Подкрепата от 50 лв., която държавата отпуска към пенсията, може да продължи и и през април. Това каза социалният министър Деница Сачева на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

"Анонсът за продължението на добавката бе направен от министър-председателя във връзка с това, че той ще дава докато има нужда от него, или докато има епидемиологична обстановка. Обмисляме той да продължи и през април", обясни тя.

През април държавата ще отпуска по 120 лв. за храна на 392 хил. пенсионери. Условието е техните пенсии да са между 300,01 и 369 лв. Предстои да се обсъди дали този кръг от хора ще получи бонусът от 50 лв.

До 31 януари пък ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката "Запази ме", отчете още Деница Сачева. Вече са изплатени над 10 млн. лв. на 37 хил. работници и служители от общо 42 000. На около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева.

„От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията не е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите“, заяви министърът.

Тя посочи, че плащат директно на работниците и служителите, като в момента са кандидатствали около 8000 работодатели за 42 000 работници и служители.

„Ако плащахме на работодателите това щеше да значи 8000 документи, които да се обработят и да се направят 8000 трансфера. В момента се обработват 42 000 документа и се правят над 40 000 банкови трансфери. Има сбъркани документи, неподадени декларации от изискуемите и сгрешени банкови сметки“, посочи социалният министър и добави, че също така ситуацията е съвпаднала с коледните и новогодишни празници и е трябвало да изчакат нотификацията от ЕК, която се е забавила.

Сачева поясни, че около 35 000 са регистрираните безработни от сектора на хотелиерството и ресторантьорството от началото на извънредното положение.

По думите й днешният им протест е разбираем, защото хората очакват да почнат веднага работа. Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. По думите й подкрепата е изсветлила 1/3 от работните места, но не можа да реши напълно този проблем. Сачева каза, че удължаването на срока, в който трябва да останат затворени още месец ще струват допълнителни средства на държавата.

Тя обяви още, че 2 месеца неплатен отпуск се води за осигурителен стаж и през 2021 г.

„Остава отворен въпросът със здравните осигуровки. Здравните осигуровки дължат тези хора, които в момента получават компенсации, те сами трябва да платят здравните си осигуровки, за да не изгубят правата си след 3-я месец. Иначе всички други права са запазени“, заяви министърът.

Сачева посочи още, правителството е инвестирало над 2 млрд. лв. за различни мерки за компенсации.

„По мярката 60/40 до момента са изплатени 770 млн. лв. са изплатени; 29 млн. лв. са изплатени за компенсации в размер по 290 лв.; 82 млн. лв. са изплатени по мярката 80/20, която е за хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм; по мярката „Запази ме“ над 10 млн. лв.; по „Заетост за теб“ – 8 млн. лв.“, отчете тя и добави, че до края на месеца ще бъдат изплатени 30 млн. лв. на 35 700 семейства, отглеждащи деца до 14 г. и са платени около 20 млн. лв. за осигуряването на детегледачка.

Подкрепата за пенсионерите възлиза на 106 млн. лв. на месец, т.е. за 2020 г. това са 530 млн. лв. и общо са били подкрепени над 1 млн. души от социалното министерство. Още 540 млн. лв. са разплатени по линия на министерството на икономиката./БГНЕС