Сачева: След края на удължителния бюджет всякакви общински институции ще бъдат блокирани

Не са водени такива разговори и аз нямам планове за изпълнителната власт.


Удължителният бюджет действа до 10 юни, след това вече няма основание да се изплащат една част от направените и вече взети решения, защото няма отпуснати средства, обясни Деница Сачева от ГЕРБ пред бТВ и посочи, че пенсии и заплати ще се изплащат, но на практика няма да има средства за нищо друго. Тя подчерта, че увеличението на пенсиите не е застрашено, но що се отнася до разплащанията изобщо в държавата, те ще бъдат силно ограничени.

„След края на удължителния бюджет и детски градини, болници, училища, всякакви общински институции, които имат бюджети, свързани с държавния бюджет, ще бъдат блокирани и няма да работят“, поясни Сачева. Тя отбеляза, че от ГЕРБ много ясно казаха, че бюджет, внесен от служебното правителство, с дефицит 6,5%, няма да приемат.

„Ако няма редовно правителство, гласуването на този бюджет е под риск. Непрекъснато виждате, че се променят обстоятелствата. Ако няма правителство, може да се окаже, че животът на този парламент е толкова кратък, че няма да се извърви бюджетната процедура“, каза още Сачева.

По повод т.нар. тайна среща между лидерите на ГЕРБ, ПП и ДБ, в присъствието на Мария Габриел, Сачева заяви, че в парламента тайни срещи няма как да се случат. „Нищо тайно не е правено и не е провеждано. Ние заявихме, че нашият кандидат за премиер ще провежда срещи с всички ПГ. Срещата неслучайно беше лидерска, не мога да кажа, но предполагам, че до понеделник ще текат такива разговори“, допълни тя и уточни, че ще върнат в понеделник изпълнен мандата.

„Това редовно правителство ще бъде с ясен европейски експертен профил“, добави Сачева и уточни, че са се обърнали към всички ПГ, без БСП, които биха желали да подкрепят такъв експертен кабинет с хоризонт от една година, като съответно ще приемат предложения за експерти, които могат да работят по тези теми и приоритети, които Мария Габриел очерта.

„Разговорите за структура и състав на МС се водят от Габриел и се обсъждат. В понеделник да има папка със съответната структура и с хората, които могат да изпълнят важните приоритети“, съобщи още тя.

Сачева коментира, че ПГ на ГЕРБ вече подкрепи кандидатурата на Габриел и приоритетите ѝ, като структурата на МС ще получи 100% подкрепа. „Дали сме нашето доверие и участваме в този процес, ние не сме безгласна буква. Технологията на това как ще се случат нещата, нека оставим за партийния ни живот. Ние винаги обсъждаме решенията и даваме своите мнения за това какво и как да се случи“, обясни тя.

По повод заявката на Габриел за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Сачева обяви, че този приоритет е бил трети. Първият приоритет е бил решаването на политическата криза, а вторият – публичните финанси и стабилността на публичните финанси. „Ние обещавахме мащабна правосъдна реформа, механизмите за разследване на главния прокурор са част от ПВУ“, отбеляза депутат от ГЕРБ и допълни, че групата застава единодушно зад Габриел, както и че оставката на главния прокурор се иска от няколко години от различни партии, организации и граждани.

Според Сачева важното е, че този приоритет беше обявен публично и че получи публична подкрепа. „В политиката са важни резултатите и е важно резултатите, които постига политиката, да бъдат обществено полезни. Всичко останало е жълтина, върху която аз не искам да се фокусирам. Нито съм участвала в разговорите на г-жа Атанасова, нито мога да вярвам напълно на г-н Гешев“, коментира още народният представител, като добави, че е важно дали това е обществено полезно, или не е.

Сачева заяви, че когато ще бъде гласуван кабинетът „Габриел“, зависи от решението на президента и от това кога той ще подготви указа, като отбеляза, че е възможно да има заседание във вторник или в четвъртък следващата седмица, тъй като в сряда е 24 май. /БГНЕС