Сачева: Трябва да се вземат мерки за овладяване на инфлацията

Мерките, които трябва да бъдат взети, са свързани с овладяване на самата инфлация. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ по bTV за това каква трябва да бъде политиката на държавата в условията на инфлация, предаде репортер на БГНЕС.

Деница Сачева подчерта, че средноевропейската инфлация е около 10%, а тази в България е около 19 – 20% и уточни, че в Украйна в условията на война инфлацията е 23%.

Тя е категорична, че за овладяване на инфлацията трябва да има програма, която да продължи овладяването на компенсациите за бизнеса и хората, като допълни, че това е предложение на ГЕРБ-СДС още в 47-ото НС.

Сачева е категорична, че болниците, социалните услуги, детски градини и училищата трябва да получат компенсации. Тя заяви, че инфлацията не е привнесена и че ако бяха по-рано направени компенсациите за електроенергия, това нямаше да се случи, както и че вдигането с 30% на цената на газа е национален принос.

Сачева подчерта, че ГЕРБ многократно сме показвали фактури, че газът се купува от „Газпром“ чрез посредници, а по отношение на бензина каза, че откакто ПП не са на власт цената е започнала да пада.

Тя заяви, че газовата връзка с Гърция още не е готова. „Най-важните стъпки бяха Петков да отиде и пред тръба, която няма Акт 16, да покаже, че върти крана“, каза тя. Сачева попита и защо не е обявен международен конкурентен търг, за да могат да бъдат уговорени разумни цени. „Фактите към момента са много ясни, ние купуваме руски газ с 30% и стокообменът към Русия се е увеличил с над 3 милиарда“, посочи тя.

По отношение на пенсионерите Деница Сачева заяви, че от ГЕРБ не говорят просто за номинално увеличаване на пенсиите, а каква е покупателната стойност на пенсиите. Тя добави, че покупателната стойност на пенсиите е много по-голяма по време на управлението на ГЕРБ, отколкото при управлението на ПП. Тя припомни още, че добавките бяха вкарани вътре в пенсията, което по думите ѝ не е правилно, защото няма осигурителен принос за това. Сачева подчерта, че това увеличение ще засегне само една трета от българските пенсионери, а други ще останат под линията на бедност.

„Ние многократно апелирахме, че се правят необезпечени увеличения, които нямат своята рамка в тригодишната бюджетна прогноза“, каза тя и обвини ПП в непрекъснато избягване да коментират дефицита от 11 млрд.

Деница Сачева е категорична, че ще бъдат натоварени всички работещи хора, които трябва да изплащат пенсиите в следващите години и в крайна сметка или трябва да се увеличават данъците, или да се теглят заеми.

По отношение на „Лукойл“, тя съобщи, че за първи път дружеството е платило данъци през 2018 г.

В заключение Сачева заяви, че планът на ГЕРБ е БВП да нарасне в рамките на 4-годишен мандат с 220 млрд., което ще направи минималната работна заплата 1200 лв., а средната работна заплата – 2800 лв. /БГНЕС

Тагове: