Сачева: Признаваме 60 дни неплатен отпуск за стаж, 28 хиляди намериха работа в кризата

Към днешна дата в 240 общини 42 хиляди души се ползват от услуги за това да бъдат наети хора за обслужване на възрастни, хора с увреждания и хора под карантина. Стойността на услугата е над 45 милиона лева. Целевите средства за диагностика и лечение, изплатени през МТСП, - 1498 души, които нямат доход и здравни осигуровки, са получили възможността да получат болнично лечение на стойност 1 162 895 лв., които са преведени към НЗОК. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Деница Сачева

"Продължихме и програмата „Топъл обяд“, която ще има нови 214 договора, като към днешна дата 30 648 души получават топъл обяд. Размера на финансовата помощ към общините за това е 2 926 314 лв. От вчелра стартира и реализацията на втори етап за раздаването на хранителни продукти, като 26 хиляди лица ще получат над 450 тона храни, като голяма част от тях са в затруднена социална ситуация. Реципиентите са идентифицирани от общините , и от местните кризисни щабове за борба с коронавируса, както и от НПО. 9230 потребители на социални услуги са настанени в домове", допълни Сачева.

В следващите дни Междуведомствената комисия за бедствия и аварии ще одобри нов транш от 800 хил. лв. за БЧК, които да бъдат изразходвани за храни за бедни. Раздаването на тези храни ще е със службите за социално подпомагане.

Сачева благодари на всички дарители, които са помогнали за раздаването на храни на хора в нужда.

Днес постъпи и дарение от БАН от адакедемиците, член-кореспондентите и други служители в БАН, което е на стойност 35 хиляди лева. Те ще бъдат изразходвани за таблети за деца от институции-социални услуги от резидентен тип, и които ходят на училище. Вече са раздадени 108 такива таблета. В момента децата имат нужда от достъп до дигитално образование.

По отношение на мярката, с която подпомагаме родители, които са в неплатен отпуск поради невъзможност да гледат своите деца, към момента са постъпили 3753 заявления, като през последните 10 дни около 280-300 души подават заявления всеки ден. Мярката ще продължи да действа докато е необходимо, може да се удължи и до края на годината. С промените в Закона за здравето даваме възможност още 30 дни неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и осигурителен стаж – това означава, че хората по принуда в неплатен отпуск могат да ползват здравните си права, както и стаж за пенсиониране.

От миналата годна в АЗ има проект „Родители в заетост“, той отново се подновява – той дава работа на кандидати – детегледачи, които желаят да полагат грижи за деца от 0-12 години. Към момента са подадени 7600 заявления и 4154 безработни са назначени като детегледачи. Обикновено това е близък роднина, който е без работа. Детегледачите се избират от самите родители. За тази мярка са предвидени 17 милиона лева, необходимо е да се обърнат към Бюрата по труда.

За безработицата, стартирахме в началото на извънредното положение на 13 март с 201 000 безработни. Днес са 377 706 души. Нарастването е с 99 755 души, допълни министърът.

28 271 са постъпили на работа от началото на кризата. Хората, постъпили на работа са в сектори здравеопазване, социални дейности, патронаж, транспорт, логистика, напитки и др.

Вследствие на мерките, които сме предприели, сме задържали ръста на регистрация на безработни и за 13 май общо 1538 души са регистрирани на борсата като безработни. 833 от тях заявиха, че се регистрират поради COVID-кризата.

За мярката 60/40, 45 дни подред тази мярка събира все повече изявления - 12 187 заявления за 191 344 работници и служители, каза Сачева. До 30 юни работодателите могат да кандидатстват за компенсации на своите служители, уточни министърът. Рано е все още да правим генерални изводи за успеха на мярката „60/40”. Тя ще действа до 30 юни. След 1 юли мярката ще бъде с нов дизайн, който предстои да представим на социалните партньори, каза Сачева.

Обсъждаме от няколко дни с министър Росен Желязков възможността от 1 до 15 юли компаниите, регистрирани в икономическите дейности пътнически, крайградски транспорт и друг транспорт да кандидатстват за подкрепа от държавата в размер на 290 лева за заето лице за период от 6 месеца. Това са около 29 000 лица, общо заети в този сектор, за тази мярка са отделени 40 млн. лева, каза още Сачева.

Социалният министър увери, че няма да има никакви забавяния или сътресения по отношение на пенсиите. /БГНЕС