Съдът в Благоевград остави в ареста жената, убила двете си деца

32-годишната Кристина Дунчева от Сандански, обвинена в убийството на двете си деца, остава в ареста. Това постанови Окръжен съд-Благоевград в лицето на съдия Красимир Аршинков, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

Мярката на жената може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Адвокатът на обвинената Маньо Алексиев изнесе потресаващи данни за живота ѝ. Тя е насилвана както от съпруга си, така и от свекъра си. Следена е денонощно, децата са ѝ вземани в 23 часа от леглата.

„Аз познавам обвиняемата Кристина повече от 10 години. Видях я след 7-8 години за първи път в кантората си в София. За мен това беше друг човек – неузнаваема, смачкана психически. През цялото време плачеше, че иска да ѝ се помогне, да се отърве от това бреме и да спаси децата си, т.е. да ѝ бъдат предоставени“, каза адвокат Алексиев.

Той допълни, че едното дете получава тикове винаги, когато баща му заговорел на висок тон. Имало сплашване с опиране пистолет до главата на майката и др.

„С риск да бъда съден за разпространяване на клевети, но вчера, докато бях поканен в полицията в Сандански, и няколко случайни граждани ме питаха, явно разпознавайки родителите ѝ, „Вие ли сте адвоката на Кристина? Обяснете на тия хора и тая полиция, че тук делото повече не може да остава. Направете всичко възможно делото да се гледа на друго място“. Неговата сестра е любовница на високопоставен в полицията, всеки ден е в компанията на този човек и в автомобила му. Нейният съпруг я бие през ден, тя постоянно ходи по улиците посинена. Спасете я от този ужас“, обясни адвокатът.

Според адвокат Алексиев едностранчиво се води до момента разследването. Събират се само и единствено доказателства в неин уклон. Установено е как разбита вратата на жилището, ключът се е намирал от вътрешната страна, майката е била вътре с мъртвите деца, че е с кръв по ръцете и дрехите – това е така. Но не може и не следва да се направи категоричния извод, че тя е действителният извършител.

Човек може да заключи вратата отвътре и пак да свърши каквото има и да излезе по различни начини. Буди недоумение един факт, който явно полицията не иска да разследва – в деня, когато не знам кой точно се е обадил на 112 със сигнал за нелепата случка, целият този следобед, когато майката е в жилището на Георги Трайков, той целият следобед е на двора на къщата под предлог, че оправя дърва.

„В 17.30 часа бащата установява, че не светят прозорците на къщата, не знам как е установил, че е заключено и решава да се обърне към нейните родители, с които той категорично не желае да говори. Има записи, в които тя казва „Моля, мамо, елате, вземете ме“. И той се обръща за пръв път към тях – „Елате да видите, че пак ми се правят някакви постановки“, стои 2 часа пред къщата на тротоара, за да дойдат полицията, тогава се качват и разбиват вратата, майката е седнала на пода до вратата. Те са изстинали с окървавени ръце. Таткото само е погледнал, изблъскал е хората и моментално е изчезнал. Не знам нормално ли е да види деца в такова състояние и моментално да се изнесе оттам“, допълни адвокатът на обвиняемата.

Той категорично има съмнения за авторството на обвинената.

„Моята защитничка вчера, когато се срещнах с нея, тя беше коренно различна от миналата седмица. Не знам дали под въздействието на лекарства, дали са ѝ били успокоителни, тя само ми отговаряше с „да“ и „не“. И в момента заявява, че не го е извършила, а и в разпита казва „Съжалявам за всичко това, което се е случило“. Тя не казва „Аз съм го извършила“, обясни адвокат Алексиев.

Според него, откакто се събрали – от 6 години, имат проблеми. „Като неин близки са бити и не си признават, казват, че тя е била насилвана сексуално и от бащата на Георги. И е бита постоянно и е заставяна да си стои вкъщи. През два часа е била проверявана къде са намира. Бита е от Георги. Тя вчера го потвърди много уклончиво”, продължи защитникът.

Адвокатът каза още, че не знае майката да е имала психични проблеми.

И допълни, че психиатърът казва, че не вижда проблем, но вижда един крайно депресиран и изтормозен психически човек. В исковата молба на Георги дебело се правят внушения, че тя има някакви психични отклонения, че не е майка, няма родителски капацитет, поради която причина „любящият“ баща има такива качества и иска категорично да ѝ се отнемат. В същото време не ѝ дава възможност да води дела тя, а да приема и подписва споразумения.

„Вярвам ѝ, длъжен съм. Опитът и практиката ми показват, че мога да ѝ вярвам, познавам семейството ѝ. Брат ѝ пристигна от Австрия, където работи, с куп документация за разговорите им, която никой не желае да ги види. Родителите им ги питах какви показания дадоха, те обяснили, че са разпитани дали партньорите се карат, какво е станало. А всичко, за което ви е молила, казахте ли”, попитал адвокатът родителите, а те казали, че никой не ги питал.

„На всичко, на което станах свидетел през последните дни, ме кара обосновано да си мисля, че в момента някой се опитва в полицията да дирижира нещата и да ги тласка в определена посока“, каза още адвокатът.

Той каза още, че няма резултат от жалбите, които е подавала. Последно е разпитвана на 5 октомври.

С оглед изключителната тежест на извършеното от обвиняемата Дунчева и с оглед на предвидената опасност от извършването на престъпление, ако бъде третирана най-леко, ѝ беше взета най-тежката мярка за неотклонение. Предстоят да бъде извършени множество експертизи. Обвиняемата не каза нищо освен, че моли съдът да бъде третирана по-снизходително и да ѝ бъде наложена по-лека мярка без да се обосновава защо, солидаризирайки се с казаното от нейния защитник.

Наказанието придвижва от 15-20 години лишаване от свобода. /БГНЕС