Съдия спря новата политика на Тръмп за мигрантите на границата

Съдия спря изпълнението на новата политика на администрацията на Доналд Тръмп за намаляване на броя на имигрантите в САЩ, пише Евронюз.

Разпореждането влиза в сила в петък и поне временно ще спре начина, по който администрацията на президента се опитваше да откаже имигрантите да идват в САЩ.

Съдия Ричард Сийборг в Сан Франциско издаде съдебно разпореждане да бъде преустановено връщането в чужбина на поискалите убежище в САЩ мигранти.

Новата политика на Тръмп започна да се прилага по-рано тази година, като чужденците, които подават документи за убежище в САЩ биват връщани в Мексико, където да чакат разглеждането на случаите им. Министерството на вътрешната сигурност обяви наскоро, че смята да разшири практиката, която носи името Migrant Protection Protocols (MPP).

Според съдия Сийборг, обаче, това противоречи на закона. Той поясни, че отсъждането му не коментира дали политиката на администрацията е "мъдра, интелигентна, хуманна или правилна". Сийборг разгледал само този аспект, който определя дали правителството се е съобразило с американското административно право.

Искането на убежище е един от основните способи, който мигрантите използват, за да влязат в Съединените щати. След като ги арестуват на границата, те посочват убийства, изнасилвания и заплахи в родните им страни, като причини да поискат убежище в САЩ. По закон властите в Съединените щати трябва да разгледат всяко едно такова искане. Поради огромният им брой, някои мигранти чакат години, докато дойде реда им в съда. Законът, обаче, ограничава и колко дълго могат деца да бъдат задържани в лагери и имигрантски центрове. След изтичането на този срок, мигрантите и техните семейства биват освободени. Повечето от тях си намират работа и се заселват в САЩ като нелегални имигранти, като дори не се явяват на разглеждането на исканията им за убежище. Най-често съда отхвърля тези искания, но мигрантите вече трудно могат да бъдат открити и върнати в родните им страни. /БГНЕС