Съдиите във Франция вече няма да спират мачове при хомофобски инциденти

Според президента на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае прекъсването на мачовете е ненужно.

Съдиите на футболните мачове във Франция ще прекратят практиката да спират временно мачове при случаи на хомофобски прояви от страна на публиката по стадионите. Решението е на президента на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае, според когото твърде много мачове от началото на сезона са били временно прекъсвани.

Политиката за спиране на мачове при хомофобия бе въведено от началото на този сезон след инициатива на министъра на спорта Рошана Марасиньон и министъра на равенството Мариен Шиапа. Още в първите няколко кръга на новата кампания в Лига 1 няколко мача бяха временно прекъснати, което доведе до недоволство от ръководители, треньори и футболисти. "Спираме твърде много мачове! Това може да радва някои представители на правителството, но на мен не ми харесва. Футболът не може да е заложник на вулгарността. Понякога мачовете се спират ненужно. Вече ще ги спираме, само ако има продължителни хомофобски действия от цялата публика на стадиона. На ако сред 30 хиляди зрителите има две хиляди имбецили, не виждам защо останалите 28 хиляди трябва да страдат", коментира Льо Грае.

Президентът на Футболната федерация изтъкна, че не е работа на футбола да се бори с хомофобията. "Футболът ли е измислил хомофобията. Министрите имат по-важни политически проблеми. Тази криза ще се разреши сама. Ще работим с президентите на клубовете", допълни Льо Грае. /БГНЕС

Категории: