Садик Хан бе преизбран за кмет на Лондон

Политикът от Лейбъристката партия Садик Хан бе преизбран за кмет на Лондон, побеждавайки, макар и с по-малка от очакваната преднина, съперника си от консерваторите Шон Бейли, съобщи АФП.

Хан стана първият кмет мюсюлманин на западна столица, когато бе избран за първи път през 2016 г.

Той спечели втория мандат с малко над 1,2 милиона гласа. Избирателната активност беше по-ниска в сравнение с предишните избори - 42%.

Победата на 50-годишния политик бе светъл лъч за основната опозиционна Лейбъристка партия след обезсърчителния за нея резултат на местните избори в четвъртък.

В речта си след победа Хан каза, че по време на втория си мандат той ще се съсредоточи върху "изграждането на мостове между различните общности" и между кметството и правителството.

Той заяви, че иска "да гарантира, че Лондон може да играе своята роля във възстановяването на страната" и да "изгради по-светло, по-зелено и по-равноправно бъдеще" за столицата.

Хан проведе кампанията си с обещание за „работни места, работни места, работни места“, като се опита да запази мястото на Лондон като водещ световен град, докато се справя с кризата и последиците от Брекзит, които биха застрашили жизненоважния финансов сектор на столицата.

Хан се прослави като активен критик на Брекзит и консерваторите премиери, включително и неговия предшественик като кмет Борис Джонсън, както и заради вражда с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Двамата се забъркаха в необикновена словесна война, след като Хан разкритикува противоречивата забрана на Тръмп за пътувания на хора от някои мюсюлмански страни.

В поредица от странни нападки Тръмп обвини Хан, че е свършил „много лоша работа по отношение на тероризма“ и го нарече „пълен неудачник“ и „национален позор“.

Встъпвайки в първия си мандат, Хан обеща да се съсредоточи върху осигуряването на домове на достъпни цени за лондончани и замразяване на транспортните тарифи, но програмата му бе погълната от пандемията.

Той е третият кмет на Лондон след лейбъристите Кен Ливингстън (2000-2008) и Джонсън (2008-2016) и широко се спекулира, че той би могъл се опита да последва стъпките на своя предшественик към Даунинг Стрийт.

В предишната си роля на адвокат по правата на човека Хан три години оглавява групата Liberty, която води кампания за граждански свободи.

В победната си реч Хан се позова на скромния си произход, израснал в общинско жилище в етнически смесен жилищен район в южен Лондон.

„Израснах в общинско жилище, момче от работническа класа, дете на имигранти, но сега съм кмет на Лондон“, каза той, описвайки себе си като „лондончанин във всяко едно отношение“. / БГНЕС

Лондон / Великобритания