Сафранболу – Долината на червеното злато

На няколко часа път от София, в покрайнините на Черно море, е сгушен град-музей, вписан в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, предаде репортер на БГНЕС.

Град Сафранболу се намира в област Карабюк, Турция, на около 90 км. от Черно море. Древната му история и забележителната архитектура (много напомняща на българските възрожденски градове – Копривщица, Троян) го превръща в една от най-интересните туристически дестинации в района. Името му произлиза от подправката шафран (често наричана "червеното злато" заради високата си цена), и е известен като производител на най-качественият шафран в света. Сафранболу се заражда около 14 век, когато започва да се разраства след построяването на крепост, която да го предпазва от арабските нападения. Името му е променяно няколко пъти, докато накрая Османската империя го утвърждава на Сафранболу.

Заради съхранилия се дух на миналото в голяма част от къщите в центъра, историческата част на Сафранболу е включена през 1994 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Градът привлича хиляди туристи с историческия си център, който през 90-те години на миналия век започва отново да гъмжи от живот. Старите къщи намират нови обитатели, които правят ремонти и запазват автентичния им вид от 17-19 в.

В центъра на Сафранболу преобладават тесните калдъръмени улички, на които са се сгушили белосани къщи с дървени греди, зад които надничат зелени асми. Като спирка на главния път между Запад и Изтока, Сафранболу придобива важно значение за Османската империя. До 20 в., когато са изградени железопътните линии той има ключова роля за търговията на Турция.

В продължение на седем века градът е бил основна спирка по пътя за коприната, а това му носи добро благосъстояние. През този период са изградени едни от най-хубавите къщи, характеризиращи се с типичен османски архитектурен стил.

Основните забележителности в града датират от далечната 1322 г. - това са Старата джамия, мохамеданското богословско училище и старата баня.

А Сафранболу е и богат на всякакви продукти, произведени с шафран: от козметика, през сладкиши, множество подправки, платове и тъкани, и сувенири.

5 грама шафран струват едва около 40 турски лири, или около 8 лева.

Със запазения дух на миналото, с огромната си история, богато наследство, вековни обичаи и приветливи граждани, Сафранболу е разкошно място за лятна разходка./БГНЕС