Саган дебютира в Джиро д‘Италия през 2020

Бившият световен шампион Петер Саган потвърди дебютното си участие в Обиколката на Италия, след като маршрутът за Джирото през 2020 бе официално обявен в Милано.

Саган обяви, че ще участва за първи път в Джиро д'Италия. Обиколката на Италия стартира на 9 май с етап в унгарската столица Будапеща.

29-годишният словак ще се включи и в Тур дьо Франс, където държи рекорда за най-много победи със зелената фланелка – цели седем пъти. „С удоволствие ви споделям, че на 9-и май ще бъда на стартовата линия в Будапеща, готов да се боря за крайния успех в тази емблематична надпревара в първото си участие“, започна бившият трикратен световен шампион. „Италия има специално място в сърцето ми. Това е страната, където спечелих първата си световна титла през 2008 и където прекарах немалка част от годините ми като професионален колоездач, карайки за италиански тим. В последните десет години имах честта и привилегията да се състезавам толкова много пъти в някои от най-престижните състезания в Италия, но винаги съм си мислел, че нещо липсва – и това е Джиро д‘Италия". Еквадорецът Ричард Карапас триумфира в тазгодишното издание на обиколката, която стартира в Болоня и завърши във Верона. Първите три етапа от Джирото догодина ще се проведат в Унгария – 14-ият път, в който състезанието ще започне извън Италия. Изданието през 2018 стартира в Йерусалим, първият път, в който една от трите големи обиколки започна извън Европа. Триседмичното състезание ще стартира на 9 май с 9.5 км индивидуално по часовник по улиците на Будапеща, и ще приключи на 31 май в Милано. „Имайки предвид първите три етапа в Унгария, Джиро д‘Италия през 2020 ще ми позволи да карам близо до Словакия и съм сигурен, че подкрепата на словашката публика ще се усети по време на състезанието“, завърши Саган. Вторият етап, който ще пасне на спринтьорите, също стартира от Будапеща преди да покрие 193 км до северозападния град Гьор. Третият етап ще започне от централния град Секешфехервар и ще продължи 197 км до Нагиканиша в югозападна Унгария. Състезанието пристига в Италия на 12 май за три етапа в Сицилия. Предстоящото издание включва седем хълмисти завършека, включително и първия етап по часовника в Будапеща. За първи път в 103-годишната история на надпреварата ще се проведе етап в рамките на военна база. Италианската военновъздушна база в Риволто, близо до Удине в североизточна Италия, която е дом на акробатичния тим Фрече Трикольори“, ще приеме етап номер 15. /БГНЕС