Сайт публикува изтекли данъчни данни за свръхбогатите в САЩ

Данни, доказващи колко малко данъци върху доходите плащат американските милиардери, са изтекли към новинарски уебсайт в САЩ, съобщи Би Би Си.

От „ProPublica” заявиха, че са получили достъп до данъчните декларации на някои от най-богатите хора в света, включително Джеф Безос, Илон Мъск, Уорън Бъфет и Джордж Сорос.

Уебсайтът твърди, че Безос не е плащал данъци през 2007 и 2011 г., а Илон Мъск не е платил нищо през 2018 г.

Говорителка на Белия дом нарече изнасянето на тази информация "незаконно", а ФБР и данъчните власти разследват изтичането на данни.

От „ProPublica” заявиха, че анализират това, което нарекоха "важна част от данните на данъчните служби” за данъците на милиардерите, и обещаха да публикуват допълнителни подробности през следващите седмици.

Предполагаемото изтичане на информация идва в момент на нарастващ дебат за размера на данъка, дължим от най-богатите американци на фона на нарастващото социално неравенство.

Уебсайтът заяви, че „използвайки напълно законни данъчни стратегии, много от богатите са в състояние да свият своите федерални данъчни сметки до нула“.

ProPublica, използвайки и данни, събрани от списание "Форбс" информира, че богатството на 25-те най-богати американци колективно е скочило с 401 млрд. долара от 2014 до 2018 г., но те са платили 13,6 млрд. долара данък върху доходите си през тези години./БГНЕС