Сакари детронира Швьонтек и ще спори с Крейчикова на 1/2-финалите

Мария Сакари се класира за полуфиналите на турнира от Големия шлем Ролан Гарос, след като детронира действащата шампионка Ига Швьонтек с 6-4, 6-4 за около час и половина игра.

Сакари е на първи полуфинал в турнирите на Шлема.

Първата ракета на Гърция загуби първото си подаване в срещата, но направи мигновен рибрейк срещу полякинята. След няколко отразени брейкбола и от двете, Сакари нанесе решителния си удар в откриващата част след пробив в деветия гейм, след който сервира успешно, за да поведе в резултата. Серията й продължи на старта на втория сет, който тя започна с нов пробив. След като затвърди брейка, Швьонтек поиска медицински таймаут, който се проведе в съблекалнята и се завърна на корта с превръзка на дясното бедро.

Играта й до края на частта обаче така и не се подобри достатъчно, за да върне пробива пасив, и така се прости с надеждите си да защити трофея от миналата година. Сакари направи пет аса и бе страхотна на първо подаване, печелейки 83% от точките, и спаси 5/6 възможности за пробив пред съперничката. Гъркинята стигна първи 1/2-финал в турнирите от Шлема в кариерата си, като южните ни съседи имат полуфиналист и при мъжете – Стефанос Циципас ще играе с Александър Зверев.

17-та в схемата ще играе с непоставената Барбора Крейчикова в спор за място в съботния финал. Чехкинята по-рано се справи с американката Коко Гоф 7-6 (6), 6-3.

Крейчикова сломи Гоф и е на един мач от финала в Париж.

Първият сет на корт Филип Шатрие бе изключително оспорван, като Гоф пропусна два сетбола при 6-5 и след това още два в тайбрека, преди Крейчикова все пак да надделее с 8-6. Това се отрази на Гоф и тя не бе на ниво на старта на втората част, което позволи на 33-та в света Крейчикова бързо да натрупа преднина от 5-0. Американката показа борбен дух и отрази пет мачбола, за да се върне в сета и да стигне до 3-5, но чехкинята не допусна обрат и затвори мача при шестия си мачбол след час и 50 минути игра.

Основната разлика в статистиката между двете бяха по-малкото непредизвикани грешки, който Крейчикова направи в сравнение със съперничката си - 28 срещу 41, като тя реализира и повече печеливши удари - 27/25. В полуфинала в долната половина на схемата съпернички ще бъдат 31-та в схемата Анастасия Павлюченкова от Русия и словенската изненада Тамара Зиданшек, под номер 85 в света. /БГНЕС