Сакскобургготски: Да преодолеем сблъсъците си

Трябва да обърнем представата за българското и когато нещо е чудесно, тогава трябва да кажем, че то е българско. Това заяви бившият български министър-председател /2001-2005 г./ и цар на България /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски пред бТВ.

„Не трябва да се самобичуваме и винаги да търсим отрицателното. Не трябва да сме черногледи. Горе главата и напред!“, заяви бившият български премиер.

Той подчерта важността на институциите в една държава. „Важно е да има респект към тези институции. Загрижен съм като виждам, че има известни сблъсъци. В името на бъдещето на България те трябва да се преодолеят“, каза Симеон Сакскобургготски.

Той отказа да коментира конфликта между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов с думите, че „уважава и двете институции“. Според Сакскобургготски е важно един политик да бъде по-дискретен.

На въпрос за задаващите се трудности, бившият български премиер отговори: „Икономическата криза е последица от коронавируса, не бива да се драматизира, а да се търсят решения, за да може тя да бъде преодоляна“.

Той определи приемането ни в чакалнята на еврозоната като „още една стъпка към пълната интеграция“ в Европейския съюз. „Преминаването към еврото ще бъде интересно, няма да има сътресения, защото ние сме подготвени отдавна“, каза Симеон Сакскобургготски.

Попитан дали се е върнал в България заради имотите си, той заяви: „Не си губя времето с нелепости“.

Симеон Сакскобургготски отхвърли и обвиненията, че горите, които са му реституирани в Рила, са подложени на сеч. „Никога не е имало подобно нещо въобще, но никой не си направи труда да го провери“, каза той.

Тази година се навършиха 20 години от кончината на майка му царица Йоанна. „Тя беше и царицата и царя, когато го нямаше баща ми. Беше много взискателна и строга“, сподели Симеон спомените си за нея. „Дори ми зашлеви шамар, когато бях на 19-годишна възраст, защото отговорих неподобаващо“, добави той.

Бившият премиер коментира и изграждането на път около Рилските езера. „Видях какво се случва на Рилските езера. Една грешка може би с добри намерения, но една планинска пътека не изглежда по този начин“, категоричен е той.

Симеон Сакскобургготски заяви, че никога не си е представял, че не той, а децата му ще могат да видят България.

"Един цар не се пенсионира толкова лесно. Ментета в царската професия няма. От 70 години служа на тази страна и това малко хора могат да го отрекат. Малко хора имат щастието да служат на своята страна толкова година“, заяви Симеон Сакскобургготски. /БГНЕС