„Саксо банк“: Глобализацията е виновна за коронавируса

Глобализацията е виновна за разпространението на новия коронавирус, след него ще последва икономическа рецесия и драматични промени в обществата по целия свят, заяви главният икономист и директор за инвестициите на „Саксо банк“ Стин Якобсен.

„Глобализацията е основният източник на неприятностите свързани с бързото разпространение на вируса, за това говорят мащабите на пътуванията по света“, каза Якобсен.

„Световната икономика ще се потопи в рецесия, а някои страни и в депресия. Отново ще стартира бизнес цикълът, който беше прекратен от световната финансова криза 2007-2008 г. Като цяло икономиката след кризата ще стане по-силна, защото преди това тя е работила в „проблематичен режим“, воден от дългове, индивидуализъм и маржове“, смята анализаторът.

Той е убеден, че след кризата ще се осъществи преструктуриране на обществото, правилата за правене на бизнес и съвместната работа. „Помнете: всички промени настъпват заради кризи. Това е най-голямата криза, която съм виждал за 30 години работа. Ние ще я преодолеем и ще станем по-силни“, категоричен е Якобсен.

На 11 март Световната здравна организация обяви пандемия заради разпространението на коронавируса по света.

По последни данни на СЗО заразените с опасното заболяване са над 330 хиляди, починалите са над 14,5 хиляди души в цял свят. /БГНЕС и РИА "Новости"