Салимова: Голямата ми цел е да стана световна шампионка за жени

"Когато бях малка, винаги казвах и бях убедена, че ще стана световна шампионка за жени. С времето осъзнах, че това не е толкова просто, така че това ми е най-голяма цел, но е малко далеч в момента. Просто искам да подобря играта си до нивото на световната шампионка за жени или повече от това. Ще продължавам да работя, за да ставам все по-добра. Вярвам, че по този начин ще дойде гросмайсторската титла и световната титла, може би, за нея не мога да гарантирам". Това сподели в интервю за БГНЕС Нургюл Салимова, която се готви за участие в Турнира на претендентките през април.

20-годишната Салимова ще мери сили със седем от най-добрите шахматистки в света за възможността да спори за световната титла през 2025 година. "Турнирът на претендентките ще е най-голямото предизвикателство за мен, участват осем от най-добрите жени в целия свят. Подготовката върви тежко, моите противнички са на много високо ниво, всички са големи професионалисти. Не е лесно да си това ниво, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм сформирала. От днес започва тренировъчният ми лагер, със съдействието на Фондация "Спорт в България", за което им благодаря. Има още два месеца до самия турнир, имам време, имам идеи какво искам точно да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по план, но ще видим резултата по време на самия турнир".

Българската шахматистка сподели повече за партньорството си с Фондация "Спорт в България": "За спортиста е много важно да е спокоен за другите неща, да мога да мисля само за дъската, за шаха и за дебютите ми, каквото се налага, а не да мисля за странични неща. Това наистина е много важна част от моята кариера и съм щастлива, че мога да разчитам на тяхната помощ".

Турнирът на претендентките ще се проведе в периода 2-25 април в Торонто, Канада. "Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме притеснява, тъй като аз винаги съм си мислела, че да си фаворит е по-притеснително. Аз се класирах за този турнир от Световната купа в Баку, където също не бях от фаворитите, бях под номер 27-28 в стартовия лист от 100 човека, но стигнах финала. Не мисля, че рейтингът е водещото нещо. Разчитам на това, че съм по-млада от тях, тъй като това е плюс по време на изчисленията, за енергията и за амбицията като цяло. Не знам кой е фаворит или кой какво ще направи, тъй като в шаха всичко е непредсказуемо, особено при жените, много други фактори влияят. Ще дам най-доброто от себе си и каквото стане".

"За мен винаги е най-важно да съм в добро настроение. Това наистина прави огромна разлика в моята игра и смятам, че ако се чувствам добре физически и психически и ако съм спокойна за другите неща – организационни и лични, мисля, че ще се представя добре. Не мога да кажа, че ще спечеля турнира, тъй като е много труден турнир с много силни съпернички, но за мен е важно да знам, че съм била в добра кондиция и че съм дала всичко от себе си. Вярвам също така, че този турнир е част от процеса, моята главна цел е да стана гросмайстор за мъже, така че това е просто стъпка към тази цел", допълни Салимова.

Тя разкри какво ѝ остава, за да придобие титла гросмайстор при мъжете: "За да станеш гросмайстор, се изискват три норми и рейтинг критерии. Трябва да имам 2500 рейтинг, аз в момента 2426, за съжаление, трудно се вдига рейтинг след 2400, защото се смъква коефициентът. Аз имам две норми за гросмайстор, трябва да имаш три турнира с пърформанс над 2600, аз имам два такива турнира, така че ми трябва една норма и малко рейтинг".

"Тази година е Шахматната олимпиада в Будапеща, през септември, преди това тази година съм в Гран при сериите при жените, където също участват най-добрите жени в света, това също е ново за мен, за първи път ще участвам в тези серии. Разбира се, и много други турнири, които са всяка година, но най-важните са Олимпиадата и Гран при сериите", каза младата шахматистка относно предстоящите през тази година турнири.

На Европейското първенство за жени през ноември българките спечелиха историческа първа титла, а Салимова не загуби нито една партия и бе обявена за най-добра на своята дъска. "Все още лидер на отбора е Антоанета Стефанова, разбира се. Тя е много опитна състезателка, световна шампионка. Нейното присъствие в отбора много помогна, въпреки че аз взех златен медал на моята дъска, но тя беше лидер на отбора, тя беше на първа дъска, където е много трудно да се играе при решаващи мачове, когато знаеш, че ти си капитан на отбора. Много съм щастлива с моя резултат, защото имах един от най-високите пърформанси в турнира и златен медал, но вярвам, че когато двете сме в отбора се получават добри неща и се надявам, че ще бъде така и за Олимпиадата в Будапеща. Разбира се, и другите момичета, този път се получи всичко. Подкрепяхме се, треньорът Петър Арнаудов много ни помагаше, надявам се, че ще запазим същите взаимоотношения за Олимпиадата в Будапеща".

Наскоро Салимова се срещна с ученици от 31 СУЧЕМ в София и тя сподели, че срещата с децата е била вдъхновяваща. "Винаги се притеснявам, преди да се появя пред хора, пред медии, но с децата беше по-различно. Те ми задаваха въпроси от първата секунда и просто си личи, че наистина са щастливи да ме видят и това ме радва. Радва ме, че децата и подрастващите показват интерес към шаха, тъй като дори непрофесионално, даже по-добре непрофесионално, шахът е много полезна игра. Придобиваш много важни качества, когато се научаваш да играеш шах, ставаш по-дисциплиниран, ставаш по-отговорен. Разчиташ повече на себе си, имаш по-високо самочувствие, планираш си нещата. Всичко това е много важно и на мен много ми помага в моя личен живот. Научила съм се на тези неща от съвсем малка, благодарение на шаха. Надявам се, че все повече деца ще прибягват към шаха или други спортове, вместо други неща, които не са за предпочитане".

Родната шахматистка сподели, че целият ѝ живот е фокусиран върху шахмата. "Аз започнах на 4-годишна възраст и мога да кажа, че всяко решение, което взимам в моя живот, почти всичко, което съм направила, е било свързано с тази цел - да стана една от най-добрите шахматистки в света. Това трябва да се превърне в начина ти на живот, трябва да си обсебен от това, което правиш, за да си наистина успешен, ако искаш да си професионалист. Прекарвам много часове с шаха, може би не толкова продуктивни понякога, но аз това работя, така че колкото повече време мога да прекарвам, толкова по-добре. Обичам да го правя, което също е много важно, тъй като когато не обичаш и го правиш насила, първо не си успешен, второ го изоставяш. Радвам се, че с помощта на семейството ми аз намерих това, което обичам да правя, доставя ми удоволствие, понякога, разбира се, има трудни моменти, но засега ми харесва да играя шах и ще продължа".

Тя разкри, че любимият ѝ шахматист е бившият световен шампион Анатолий Карпов. "Той е изключително добър позиционен играч, като цяло е добър играч, световен шампион. Много ми харесва стила му на игра, изучавала съм много негови партии, както и на другите световни шампиони. Може да приоритизираш някой шахматист или да ти харесва повече стила му поради различни причини, но трябва да се научаваш от всички, трябва да видиш всички топ партии, класически партии. Анализирала съм много такива партии и мисля, че той се откроява като един от любимите ми шахматисти".

За финал Салимова сподели дали би искала да се съревновава с най-добрите шахматисти при мъжете. "Всеки би искал, но ако трябва да сме реалисти, това е трудно в момента, тъй като най-добрият шахматист в света Магнус Карлсен е достигал рейтинг 2882, а като жена единствено унгарката Юдит Полгар със своето ЕЛО 2735 се доближава до него. Мисля, че това говори достатъчно за разликата, но се надявам, че жените ще ставаме все по-добри и по-добри, защото ние също се трудим много, ние също заслужаваме. Това е по-дълбока тема защо мъжете са по-добри, за съжаление, все още е така", каза тя. /БГНЕС