Салма Хайек обясни късното си майчинство и защити жените без деца

В интервю за списание Vogue мексиканската актриса Салма Хайек засегна темата за късното си майчинство, известно е, че тя роди дъщеря си Валентина на 41 години. Всъщност интервюто бе повод фотосесията на майката и 14-годишната Валентина, като за дъщерята това е първата фотосесия за модно списание.

„Моят случай беше специален, защото станах майка много късно, поде Салма. Направих това, защото намерих партньор в живота, който вече имаше стабилна кариера и вече исках дете толкова много, че нищо друго нямаше значение за мен: нито кариерата, нито нещо друго. Също така усетих, че вече съм постигнал много в живота, нещо, с което да се гордея, така че можеш да преминеш към друг етап. Франсоа (Анри Пино) ми помогна много, защото бях готов да спра да работя, но когато Валентина беше на малко повече от година, той ми каза, че трябва да се върна на работа, защото в един момент ще пропусна професията си, а тя ми позволява да разгърна съзидателността си. Около три години след раждането на Валентина започнах да снимам и да пътувам отново, но когато тя беше на седем години, тя отново изискваше много внимание: искаше да има свой ритъм на живот и свое пространство. В моя случай, въпреки че успях да продължа да се занимавам с актьорство и да запазя професията си и да я обожавам, не беше лесно. Има моменти, когато решенията стават все по-сложни. Факт е, че семейството винаги излиза на преден план” сподели Салма.

Хайек коментира и натиска, който обществото оказва върху жените във връзка с майчинството: актрисата настоява, че жените, които не искат деца, не заслужават критика.

„Хайде да погледнем на света, в който живеем: да си майка е по-страшно от всякога и се иска твърде много от жените. Казват още, че ако не си майка, значи не си пълноценна жена. Но има много начини да се покаже майчинският инстинкт, който освен това не е еднакъв за всички и е много важно да се уважава това. Мога да ви кажа за себе си, но има и такива, които не искат деца и това е нормално. Да си майка е страхотно, но има някои нюанси. Например, винаги се тревожа, когато видя проблеми с психичното здраве, с околната среда, с наркотиците в този свят“, каза Салма.

Валентина увери майка си, че не бива да се притеснява - никога не би опитвала забранени вещества, защото е "добре възпитана". В интервюто Валентина разкри и мечтите си да стане актриса и режисьор. Засега основното в живота за нея е да помага на другите. Дъщерята на холивудска звезда разказа, че работи като доброволка в кухня за бедни. По-специално Валентина се притеснява от проблема с бездомността, тъй като има приятели, „които нямат дом“.

„Когато хората видят, че някой спи на улицата, те имат една реакция: съчувстват, но не искат да се доближат. Мисля, че е важно да се приближите и да слушате, а не да ги игнорирате и да смятате, че това не е ваш проблем “, каза Валентина.

Салма и Валентина казаха, че винаги говорят на испански помежду си, когато искат да запазят тайни (Валентина говори френски с баща си), а Хайек се оплака, че дъщеря й обича да взема тоалетите й от гардероба, след което самата Салма не може да намери нищо. „Караме се за дрехи, защото тя взима всичко от гардероба ми“, шеговито се пооплака актрисата.

„Истината е, че що се отнася до дрехите, харесвам дрехите на мама, но като цяло винаги нося това, което ми харесва, почти не обръщам внимание на марките. Като цяло също обичам да комбинирам и нося неща на мода в миналото. Харесвам марки, но не нося неща само заради тях”, добави Валентина.

В същото време в къщата определено не липсват дизайнерски тоалети –в гардеробите има облекла от Balenciaga, Bottega Veneta, Gucci, Alexander McQueen и Yves Saint Laurent. /БГНЕС