Салман Рушди е фаворит за литературната Нобелова награда

Писателят, който беше атакуван с нож по-рано тази година, е сред фаворитите за спечелване на тазгодишната Нобелова награда за литература според букмейкърите.

Рушди, чието творчество включва световният бестселър, предизвикал дискусии "Сатанински строфи", беше намушкан с нож във врата и торса, докато се готвеше да изнесе лекция в института "Чаутакуа" в щата Ню Йорк на 12 август.

Тазгодишната награда ще бъде обявена в четвъртък и се присъжда на "лицето, което е създало в областта на литературата най-изящното в идейна насока произведение". Решението за присъждане на наградата се взема от Шведската академия - група от 18 души, която се състои от шведски писатели, лингвисти, литературоведи, историци и авторитетен юрист.

Наградата е най-престижната литературна награда в света, като победителят получава 10 млн. шведски крони (1 млн. британски лири).

Сайтът за залагания Nicer Odds, който сравнява коефициентите на редица букмейкъри, показа, че най-ниският коефициент за победа на Рушди е бил 13/2 във вторник следобед.

Ако спечели, 75-годишният американец от британски произход ще бъде първият писател, роден в Индия, който печели престижното отличие, след Рабиндранат Тагор през 1913 г.

Нападението срещу Рушди се случи 33 години след като аятолах Рухола Хомейни - тогава върховен лидер на Иран, издаде фетва /религиозен указ/, призоваващ мюсюлманите да убият автора на "Сатанински строфи" няколко месеца след публикуването на романа. Въпреки, че оттогава Иран се дистанцира от тази фетва, тя никога не е била официално отменена.

Само две седмици преди нападението Рушди заяви пред германското списание "Щерн", че животът му отново е "съвсем нормален"./БГНЕС

Стокхолм / Швеция

Тагове: