Салман Рушди е в тежко състояние, намушкан е в корема и черния дроб, ще загуби едното си око

Салман Рушди, автор на „Сатанински стихове“, за чиято глава Иран обяви награда от 3,3 милиона долара, е в тежко състояние и е поставен на командно дишане в Ню Йорк, предава АФП.

Вчера 75-годишният автор на бестселъри беше намушкан във врата и корема в щата Ню Йорк преди да излезе на сцената за интервю пред публика. Нападателят му е арестуван.

„Новините не са добри“, съобщи агентът на писателя Андрю Уайли пред New York Times в петък вечерта.

„Салман вероятно ще загуби едно око; нервите на ръката му са прекъснати, намушкан е много лошо и в черния дроб“, добави Уайли.

Атаката стана на сцената на амфитеатъра на културен център в Чатокуа, в северната част на щата Ню Йорк. Веднага след нея Салман Рушди беше транспортиран с хеликоптер до най-близката болница, където беше опериран по спешност, съобщи ръководителят на полицията в щата Ню Йорк Юджийн Станишевски пред репортери.

Малко преди 11 часа сутринта местно време „заподозрян се втурна на сцената (на амфитеатъра) и нападна Салман Рушди и интервюиращия“, като „наръга“ писателя „във врата“ и в корема много бързо, съобщи снощи полицията.

Домакинът на конференцията Ралф Хенри Рийз, 73, е "леко ранен в лицето".

Нападателят е идентифициран като 24-годишния Хади Матар от щата Ню Джърси.

Рушди трябваше да излезе на сцената за лекция на литературна конференция в градче, разположено на 100 км от Бъфало, близо до езерото Ери, което разделя Съединените щати от Канада.

Карл Леван, професор по политически науки, присъствал на събитието, съобщи пред АФП, че нападателят се е опитвал да убие Рушди.

Писателят, роден на 19 юни 1947 г. в Бомбай, два месеца преди независимостта на Индия - отгледан от семейство на непрактикуващи мюсюлмански интелектуалци, богати, прогресивни и културни - взриви мюсюлманския свят с книгата си „Сатанинска Стихове“. Това принуди иранския аятолах Рухола Хомейни да издаде „фетва“ през 1989 г., призоваваща за неговото убийство.

Фетвата така и не беше отменена и много от преводачите на книгата му бяха ранени от атаки, дори убити, като японеца Хитоши Игараши, жертва на няколко прободни рани през 1991 г.

"Минаха тридесет години", казва писателят през есента на 2018 г. "Сега всичко е наред. Бях на 41 по времето на фетвата, сега съм на 71. Живеем в свят, в който проблемите на загрижеността се променя много бързо. Сега има много други причини да се страхувате, други хора да убивате...".

„Неговата битка е наша, универсална“, написа френският президент Еманюел Макрон в Twitter, като гарантира, че той е „днес, повече от всякога, до него“.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е „ужасен, че сър Салман Рушди е бил намушкан, докато е упражнявал право, което никога не трябва да спираме да защитаваме“, имайки предвид свободата на изразяване.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза чрез своя говорител, че е "ужасен" от нападението, добавяйки, че "по никакъв начин насилието не е отговор на думи".

„Този ​​акт на насилие е ужасяващ“, написа и съветникът по сигурността на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан. „Всички членове на администрацията на Байдън-Харис се молят за бързото му възстановяване“./БГНЕС