Сам Олтман се завръща в OpenAI

Сам Олтман се е съгласил да се върне начело на OpenAI, съобщи компанията в X, само няколко дни след изненадващото му отстраняване от поста главен изпълнителен директор и бунта на служителите, който заплашваше да подкопае водещата компания в прохождащата индустрия за изкуствен интелект, съобщи Си Ен Ен.


"Постигнахме принципно споразумение Сам Олтман да се върне в OpenAI като главен изпълнителен директор с нов първоначален борд", заявиха от компанията, като добавиха, че бордът ще бъде председателстван от Брет Тейлър, бивш съизпълнителен директор на Salesforce. Другите членове включват главния изпълнителен директор на Quora Адам Д'Анджело и бившия финансов министър Лари Съмърс.

В собствената си публикация в X, Олтман написа, че "очаква с нетърпение" да се върне в OpenAI и да надгради "силното партньорство" на фирмата с Microsoft, която е най-големият финансов спонсор на създателя на ChatGPT.

Съобщението изглежда слага край на дните на хаос в индустрията на изкуствения интелект, които включваха преговори за това кой да ръководи OpenAI и как да бъде управлявана фирмата, както и по-широки дискусии за това колко бързо трябва да се развива надпреварата в разработването на технологии за изкуствен интелект.

Подробностите за уволнението и повторното наемане на Олтман остават неясни. В съобщението си за уволнението на Олтман OpenAI твърди, че той не е бил достатъчно "откровен" пред борда.

В крайна сметка Microsoft и Олтман изглежда са големите печеливши от разпрата: Олтман ще продължи да ръководи фирмата, за чието основаване е помогнал, сега с управителен съвет, който на теория подкрепя в по-голяма степен неговата визия.

"Окуражени сме от промените в борда на OpenAI", написа главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в X. "Вярваме, че това е първата съществена стъпка по пътя към по-стабилно, добре информирано и ефективно управление."

Визията на Олтман за бързо внедряване и комерсиализиране на инструментите за изкуствен интелект също изглежда е победила.

Публично Олтман отдавна предупреждава за рисковете, свързани с ИИ, и обещава на законодателите и клиентите, че ще придвижи OpenAI напред отговорно.

Но вътре в компанията Олтман е настоявал за по-бързо пускане на продукти на пазара и за продажбата им с печалба.

Преди няколко седмици на първия по рода си Ден на разработчиците на OpenAI Олтман обяви, че компанията ще предостави инструменти, с които всеки ще може да създаде своя собствена версия на ChatGPT. OpenAI също така работи с Microsoft за внедряване на подобна на ChatGPT технология в продуктите на Microsoft.

Съобщава се също, че OpenAI и дизайнерът на iPhone Джони Айв водят преговори за набиране на 1 млрд. долара от японския конгломерат SoftBank за устройство с изкуствен интелект, което да замени смартфона. /БГНЕС