Само 20 вертолета от 152 на Бундесвера могат да летят

Само 20 вертолета на германските въоръжени сили от 152 са годни за летене, което оказва отрицателно влияние на плана за подготовка на нови пилоти. Това съобщи „Билд“, позовавайки се на секретен доклад на Бундесвера.

По данни на изданието в експлоатационна готовност са едва 8 хеликоптера „Тигър“ от 53, а също така 12 транспортни вертолета NH90 от 90. Причината е, че компанията Airbus Helicopters Deutschland не може да се справи с техническата им поддръжка.

„Катастрофалната ситуация с готовността на „Тигър“ се отразява върху подготовката на пилотите. Допускането на тази ситуация е безотговорно“, заяви депутатът от ПГ на „Зелените“ в Бундестага Тобиас Линднер.

Информация за лошото състояние на материално-техническата база на германската армия се появява редовно.

През август бе съобщено, че 42% от летците в германските ВВС не провеждат достатъчно време във въздуха, като по този начин сами нарушават предписанията на НАТО. Алиансът препоръчва летците да имат по 180 летателни часа годишно. В Германия нормата се изпълнява само от 52% или 512 военнослужещи от 875. Причината е в недостига на средства. /БГНЕС и ТАСС