Само в 13 държави и територии в света се диша чист въздух

Само за 13 държави и територии в света може да се каже, че имат здравословно качество на въздуха, като през 2022 г. нивата на замърсяване на въздуха са достигнали рекордни стойности. Това сочат данните в доклад на швейцарската компания IQAir, която следи качеството на въздуха по света.

Експертите на IQAir са анализирали данни за качеството на въздуха от 30 000 станции за мониторинг в 7323 града в 131 държави. IQAir посочва Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия, Нова Зеландия и териториите в Тихия океан и Карибския басейн, включително Гуам и Пуерто Рико, сред страните с по-чист въздух според Световната здравна организация (СЗО). Най-мръсен въздух според IQAir има в Чад, Ирак, Пакистан, Бахрейн, Бангладеш, Буркина Фасо, Кувейт и Индия. Насоките на СЗО определят безопасното ниво на замърсяване като такова, при което концентрацията на прахови частици PM2,5 не надвишава 50 микрограма на кубичен метър. В Чад този показател е 89,7, а в Ирак - 80,1.

Експертите на IQAir подчертават, че замърсяването на въздуха е най-сериозната заплаха за околната среда. Всяка година повече от 6 милиона души по света умират поради последиците от замърсяването на въздуха. Общите икономически щети от замърсяването на въздуха се оценяват на 8 трилиона щатски долара, което надхвърля 6,1 % от световния БВП./БГНЕС