Само ваксинирани тенисисти ще участват на Аустрелиън Оупън

Имиграционният министър на Австралия Алекс Хоук потвърди, че на Откритото първенство на Австралия в началото на следващата година ще бъдат допуснати до участие само ваксинирани тенисисти. Новината бе съобщена вчера от Даниел Андрюс, премиер на щата Виктория, където се намира Мелбърн, който обаче чакаше потвърждение от федералното правителство, каквото получи днес.

Имиграционният министър на Австралия Алекс Хоук

Това се случва само ден след като деветкратният шампион в Австралия и световен номер 1 Новак Джокович сподели, че не е сигурен дали ще играе в Мелбърн и отказа да разкрие дали е ваксиниран. "Всеки трябва да е напълно ваксиниран, за да влезе в Австралия. Това е универсално правило, не само за тенисистите, всеки посетител на Австралия ще трябва да има две поставени дози", заяви Хоук. "Нямам какво да кажа на Новак, казвам това на всички, които желаят да посетят Австралия - ще трябва да сте ваксинирани с две дози", допълни имиграционният министър.

Здравният министър на страната Грег Хънт също коментира темата. "Това правило се отнася за всички, без страх или реверанси. Няма значение дали си номер 1 в света или някой друг", каза той.

Новак Джокович няма да защитава титлата си в Австралия, ако не се ваксинира

Добрата новина за тенисистите е, че по този начин те ще избегнат тежката карантина, която трябваше да преживеят на Аустрелиън Оупън тази година, когато голяма част от тях бяха затворени в хотелските си стаи за две седмици преди началото на турнира. От друга страна със сигурност ще има тенисисти при мъжете и жените, които ще пропуснат надпреварата заради нежеланието си да си поставят ваксина.

Аустрелиън Оупън 2022 ще се проведе в периода 17-30 януари. /БГНЕС