Само за юни: 17% от изследваните кърлежи са с борелии, причиняващи Лаймска болест

Бум на кърлежи в София. След високия ръст на ухапвания, регистриран в края на май и началото на юни, набезите на кърлежи продължават, предаде репортер на БГНЕС.

Само в рамките на 24 дни – от 1 юни до днес, в Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 313 броя кърлежи, съобщиха за БГНЕС от там.

От тях 53 кърлежи са положителни (17%) за борелии, причиняващи Лаймска болест.

Макар обработките на зелените площи в София да започна още след първата десетдневка на месец април, сигналите за потърпевши от кърлежи не стихват. Най-често случаите са при деца. БГНЕС получи сигнали за 10 случая на намерен кърлеж при деца в детска градина на територията на столицата, установени от началото на юни до сега.

Ангажирани с третиране на тревни площи фирми коментираха, че обработките срещу кърлежи се извършват само при сухо време, но проблем възниква тъй като яйцата не се влияят от препарати. Инкубационният им период е от 8 до 10 дни, което налага повторни обработки, а при наличие на дъждове – отново пръскане.

Столична община твърди, че препоръките се спазват и градските паркове и площи се обработват според указанията – до 10 часа сутрин при подходящи метеорологични условия.

Освен Лаймска болест, кърлежите причиняват и няколко вида трески, с висока температура и отпадналост. /БГНЕС