Самолет Boeing 787 Dreamliner кацна на ледена писта в Антарктика

Има къси писти, неравни писти и писти, които са пословично засегнати от силния вятър, но ето един нов вариант, за който нервните пътници трябва да се тревожат: ледена писта.


Norse Atlantic Airways приземи Boeing 787 Dreamliner при доста различни условия от обичайните. Дестинацията беше Антарктида. "Синята ледена писта“ е с дължина 3000 метра и ширина 60 метра и е изваяна от сняг и лед.

Dreamliner кацна малко след 2 часа сутринта - при ярка слънчева светлина, тъй като в момента в южното полукълбо е лято. Това е първият път, когато Dreamliner – самолет, който може да превозва до 330 пътници, в зависимост от модела – достига до този континент.

Но преди да започнете да търсите резервации на свой собствен полет до "Troll Airfield", трябва да знаете, че полет N0787 не беше редовен пътнически маршрут. 45-те пътници бяха учени от Норвежкия полярен институт, който е сключил договор за полета, за да откара тях и 12 тона оборудване до изследователската станция Troll.

Самолетът излита от Осло на 13 ноември, спирайки в Кейптаун, преди да се насочи още на юг на 15 ноември вечерта, за да направи своето изумително кацане.

Просторното товарно пространство на Dreamliner го направи идеалния самолет за полет, каза Даниел Кери от Aircontact, брокерът, който организира полета. Неговата горивна ефективност също е фактор, отбеляза Пол Ерландсон, представител на полевата служба в Boeing. Самолетът стигна до Антарктида и обратно до Кейптаун, без да се налага да зарежда гориво. /БГНЕС