Саморазправа на гръцки таксиметрови шофьори срещу Uber

Гръцки таксиметрови шофьори нападнаха служители на Uber в Родос и разбиха коли, като нанесоха щети на десет автомобила, съобщават гръцките медии.

„Родос изглежда като вряща тенджера след инцидентите, разрушенията и нараняването на шофьора на Cool Rhodes, който се управлява от Uber“, пише newsit.gr. Полицията е в повишена готовност, тъй като таксиметровите шофьори възнамеряват да протестират, докато компанията не напусне острова. Според полицейски отчет „тълпа организирани таксиметрови шофьори с морален вдъхновител 65-годишния лидер на сдружението си, са нанесли опасна телесна повреда на 45-годишен стар служител на Cool Rhodes, счупили са крака му и са причини щети на приблизително 15 паркирани превозни средства, собственост на компанията, както и на офиса на компанията." Компанията твърди за "невъобразими актове на заплахи, побоища, изнудване и саботаж от организирана и контролирана група".

„Ние няма да толерираме незаконни действия от трети страни срещу нашите служители и собственост. Ние няма да приемем атмосферата на тероризъм, която те се опитват да наложат с действия, напомнящи тези, които се случиха през март 2023 г. на остров Миконос. Вече сме предприели необходимите правни действия“, каза Cool Rhodes в изявление.

Местната полиция съобщи, че гръцки гражданин е бил арестуван в петък „за участие в инциденти, причиняване на щети и телесни повреди заедно с други престъпници в Родос“. "Заведеното срещу тях дело включва обвинения за престъпна организация, нарушаване на обществения ред, закана за извършване на престъпление, нанасяне на опасни телесни повреди, увреждане на чуждо имущество. По-специално, както беше установено вчера следобед, задържаният е участвал с лица, провокирани от трета страна, при инциденти, при които е ранен служител и са нанесени значителни щети на оборудването на компанията“, се казва в изявление на полицията. "Задържаният ще бъде отведен в окръжния съд на Родос. Полицейското разследване продължава за идентифициране на останалите обвиняеми по случая", казаха от полицията.

Вестник "Катимерини" пише, че таксиметровите шофьори обвиняват Uber в нелоялна конкуренция. Според изданието голяма тълпа от хора се е приближила към офиса на фирмата - около 700 шофьори, някои от които са навлезли на територията, нанесли са щети за много хиляди евро на поне 10 коли. Транспортната посредническа компания, която работи с Uber, започна работа във вторник и "от първия момент имаше инциденти, бандити на улицата, таксиметрови шофьори спираха незаконно коли, за да проверят данните си", казаха източници, близки до компанията. „Таксиметровите шофьори не могат да вземат закона в свои ръце“, каза източникът.

Президентът на Асоциацията на собствениците на таксита в Родос Теодосий Кастанидис твърди, че не е имало побой, а само вандализъм. „Това не бяха някакви непознати, нека бъдем честни... Ще понесем последствията от вандализма, но няма да им позволим да ни вземат хляба“, каза Кастанидис пред изданието. /БГНЕС