Санчес: Напливът на мигранти в Мелиля е атака срещу териториалната цялост на Испания

Премиерът на Испания Педро Санчес определи смъртоносната мигрантска вълна в анклава Мелиля, граничещ с Мароко, като "нападение срещу териториалната цялост" на страната, за което обвини "мафията, която търгува с хора".

Педро Санчес, премиер на Испания

В петък драматични сцени показаха как около 2000 мигранти щурмуват граничните заграждения, разделящи Мароко от испанския анклав Мелиля, което доведе до най-малко 18 смъртни случая, според последните официални данни на Рабат.

"Ако някой е отговорен за всичко, което се случи на границата, това са мафиите, които търгуват с хора", заяви Санчес на пресконференция.

Мелиля, заедно с другия испански анклав Сеута, са единствените две граници на Европейския съюз с африканския континент и двата града отдавна са магнит за мигрантите, готови да рискуват живота си, за да стигнат до блока.

Санчес осъди тези действия и ги определи като "насилствено и организирано нападение, организирано от мафията, която превозва хора до град, разположен на испанска земя“.

„Резултатът от това е атака срещу нашата териториална цялост".

Той допълни, че "мароканската жандармерия е работила съвместно с (испанските) войски и органи за сигурност, за да отблъсне това толкова жестоко нападение, на което станахме свидетели". /БГНЕС, АФП

Мадрид / Испания