Санчес потвърди ангажимента на Испания към суверенитета на Ирак

Испанският министър-председател Педро Санчес потвърди ангажимента на страната си за запазване на единството, суверенитета, сигурността и стабилността на Ирак, съобщи „Shafaq News“.


Това изявление бе направено по време на съвместна пресконференция с иракския му колега Мохамед Шиа ал-Судани при първото му официално посещение в Багдад.

Санчес определи срещата си с иракския премиер като "плодотворна", като подчерта необходимостта от укрепване на двустранните отношения между двете страни. Освен това в съобщение на иракското правителство се посочва, че двамата лидери са участвали в двустранни разговори, насочени към засилване на сътрудничеството между двете страни и проучване на възможностите за развитие.

След срещата двете страни проведоха обширни дискусии, които обхванаха различни теми, включително усилията за насърчаване на икономическото партньорство, и се договориха да започнат съвместни усилия за сключване на споразумение за стратегическо партньорство и да възобновят дейността на 13-ата сесия на съвместния комитет до средата на новата година.

Шиа ал-Судани изтъкна обещаващите възможности за сътрудничество и партньорство с Испания, като подчерта потенциалния принос на водещи испански компании към проектите за развитие, особено в областта на устойчивото развитие, сигурността, културата и околната среда, с цел постигане на взаимен икономически напредък в полза на двете приятелски държави.

Той изрази готовност да се възползва от испанския експертен опит в областта на слънчевата енергия, туризма, археологията и аспектите, свързани с борбата с изменението на климата.

По време на дискусиите бяха разгледани и няколко регионални въпроса от взаимен интерес, като бяха подчертани двустранните позиции по отношение на различните предизвикателства в региона. Иракският министър-председател оцени високо осъждането от страна на испанското правителство на агресията срещу Газа и стъпките му в подкрепа на усилията за оказване на помощ на палестинския народ и отново подчерта, че е наложително международната общност да изиграе своята роля за прекратяване на тежките нарушения в палестинските територии.

От своя страна Педро Санчес изрази желанието на страната си да засили отношенията с Ирак, особено в областта на транспорта, отбраната, образованието и усилията за справяне с изменението на климата. Той също така покани Ирак да се присъедини към международна коалиция, която се занимава с опустиняването и борбата с климатичните промени.

Главата на испанското правителство похвали ролята на Ирак в установяването на сигурността в региона и подчерта, че испанските компании са ангажирани да обслужват плановете на иракското правителство.

Той също така заяви, че случващото се в Палестина е хуманитарен въпрос, като подчерта необходимостта от прекратяване на огъня в Газа, предоставяне на хуманитарна помощ на палестинците и работа за създаване на палестинска държава. Страната му споделя загрижеността и позициите на генералния секретар на ООН по отношение на агресията в Палестина./БГНЕС