Санчес предлага билетите за кино на хората над 65 години да струват 2 евро

Хората над 65-годишна възраст в Испания скоро ще могат да ходят на кино във вторник само срещу 2 евро, става ясно от новите планове, които разкри премиерът на страната Педро Санчес.


Идеята идва година след като социалистическото правителство въведе схема за ваучери за младежка култура, която дава на 18-годишните 400 евро за книги, записи, фестивали, пиеси, изложби и филми, съобщи Евронюз.

От проекта потенциално могат да се възползват 9,5 млн. души, като се насърчават възрастните хора да посещават киносалони, за да се преборят със "заседналия начин на живот, особено след "много трудните" години на пандемията от Ковид-19.

Той има за цел също така да подкрепи испанската културна индустрия.

"Току-що бях при семейство Ортега, което управлява единствения мултиплекс в Пуертолано от 80-те години на миналия век. Казах им, че ще одобрим възрастните хора да ходят на кино във вторник срещу 2 евро", написа Санчес в Туитър.

"Ние ще превърнем културата в държавна политика", добави той.

В тази нова програма ще бъдат инвестирани 10 милиона евро и ще стартира в сътрудничество с основните асоциации в изложбения сектор. Тя ще помогне също така за "превръщането на Испания в голям аудиовизуален център", каза Санчес.

Премиерът посочи, че за първи път фондът за защита на филмите, който предоставя помощ за производство, ще достигне 107 млн. евро през 2023 г.

Схемата има възможност да се изпълнява и в друг ден, тъй като някои кина в различни общини работят само през уикендите.

От Unidas Podemos заявиха, че ще предложат на коалиционните си партньори в правителството планът да бъде разширен, за да обхване повече хора, като например безработни и хора с ниски доходи, хора с увреждания и младежи на възраст между 15 и 29 години. /БГНЕС