Сандов: Културата на българина се обръща

Културата на българина се обръща, категоричен бе министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, предаде кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

„Културата на българина се обръща и това започва от най-малките, за да бъде чисто край нас роля има всеки един от нас“, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Сандов се включи в почистването на града чрез възобновената от общината инициатива „Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!“.

„Забелязвам, че най-малките хора в нашето обществото учат своите дядовци, баби и родители как да събират разделно и как да не се замърсява край тях, и това е нещо прекрасно“, възхити се министърът.

Според него принципът е замърсителят плаща, като се оцени количеството на отпадъците, които всеки изхвърля. Но за да се узакони тази реформа е необходимо време.

„Това което прави тази година МОСВ, е разработване и анализиране на цялата система за въвеждане и реформа на депозитна система, която работи изключително добре при другите наши партньори от Европейския съюз.

„Правим така, че общините чрез два различни финансови инструмента да получават средства от министерството за мерки, свързани с управление на отпадъците“, похвали се министър Сандов.

Той бе категоричен, че проблема с „Марица-3“ е на работодателя, който не е отстранил всичките проблеми на предприятието си, заради което има наднормени нива на серен диоксид в Димитровград, заради което и бе затворен. А вероятност от нови санкции заради замърсяването на въздуха има от други предприятия в комплекса.

След краткия брифинг за медиите министър Сандов се включи в почистването района зад Регионалния исторически музей в компанията на кмета на Благоевград Илко Стоянов и директорът на НП „Рила“ Влади Милушев.

А десетки благоевградчани-малки и големи се включиха в почистването на парк „Ловен дом“ и целия град. /БГНЕС