Санду: Приднестровският въпрос ще се реши, след като войната в Украйна приключи

Президентът на Молдова Майа Санду смята, че след като ситуацията в Украйна се успокои, ще има добра възможност за решаване и на приднестровския въпрос.

Майа Санду, президент на Молдова

В интервю за вестник SP, Санду заяви, че когато конфликтът в Украйна бъде разрешен, "ще има добри шансове за мирно решаване на приднестровския въпрос". "Бих искала да кажа, че за нас е много важно да решим този въпрос по мирен начин и, разбира се, като спазваме международно признатите граници на Молдова", подчерта тя.

Непризнатата република е създадена на 2 септември 1990 г. в молдовските територии на левия бряг на река Днестър, които са населени предимно с рускоговорящи. Те се противопоставят на действията на радикалните молдовски политици, които тогава се стремят към отделяне на републиката от СССР и обединяването ѝ с Румъния.

Кишинев се опитва да реши проблема със сила. Въоръженият конфликт е прекратен, когато през юли 1992 г. в Москва е подписано споразумение за мирно уреждане и в зоната на конфликта са допуснати руски миротворци. Оттогава, заедно със своите молдовски и приднестровски колеги, те пазят мира в региона, като дават възможност на Кишинев и Тираспол да преговарят./БГНЕС

Кишинев / Молдова