Санду: Русия купува гласоподаватели за предстоящите местни избори в Молдова

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду обвини Русия, че "купува" гласоподаватели на местните избори този уикенд, като превежда пари на прокремълски политически партии, съобщи „TVP World”.

Санду, която заклейми руската инвазия в Украйна и обвини Русия, че се опитва да я свали от власт с преврат, заяви, че за два месеца Москва е насочила около 4,9 млн. щатски долара за финансиране на "престъпни групи". Сред тях е и забранена партия, ръководена от избягалия бизнесмен Илан Шор.

"По-рано Русия купи тези хора, които управляваха Молдова", каза Санду в интервю за телевизия Jurnal, визирайки корупционните скандали в бившата съветска държава преди победните ѝ избори през 2020 г.

"Тя вече не разполага с тази възможност. Сега тя купува молдовските граждани. Кремъл използва различни категории хора ... Има хора, които работят за Кремъл и те отиват в Москва, за да донесат пари", заяви молдовският държавен глава.

В навечерието на изборите Молдова блокира достъпа до основните рускоезични новинарски сайтове. Русия заклейми този ход като опит да лиши молдовците от достъп до алтернативни гледни точки и обвини президента, че разпалва антируски настроения.

Руските официални лица не бяха открити веднага за коментар на твърденията на Санду.

На 5 ноември молдовците гласуват на избори, които се разглеждат като барометър за стремежа им да настояват за членство в ЕС за страната, разположена между Украйна и членката на ЕС Румъния.

Шор, който по-рано тази година беше вкаран в затвора заради ролята си в корупционен скандал за 1 млрд. долара, организира демонстрации от изгнание в Израел, призовавайки за уволнение на правителството на Санду.

Конституционният съд на Молдова обяви партията му за незаконна, а на няколко нейни кандидати беше забранено да се кандидатират./БГНЕС