Санду се надява на изтеглянето на руските миротворци от Приднестровието

Новоизбраната президентка на Молдова Мая Санду изрази в интервю за изданието „Европейска правда” надежда за разрешаване на конфликта в Приднестровието и изтеглянето оттам на руските миротворци.

Тя посоча, че това е сложна задача, която трябва да се решава по мирен път. По думите й, Приднестровието е регион, който „се е откъснал” и молдовските политици не могат дори да влязат там .

„И да, Приднестровието е подкрепяно от Русия. Включително и с безплатни доставки на газ и по много други начини”, каза тя, добавяйки, че Молдова не признава дълга за доставките на руски газ в Приднестровието.

Мая Санду се обяви и срещу федерализацията на Молдова. Тя изрази убеденост, че ще бъде намерена формулата за решението на конфликта. „Тя трябва да включва пълното изтегляне на руските войски от територията на Молдова. Винаги сме говорили за това, ще говорим и занапред”, посочи тя.

Руските политици обаче смятат, че изтеглянето на миротворците може да провокира ескалация на конфликта. Представителят на Съвета на федерацията Алексей Пушков подчерта, че именно руският миротворчески контингент гарантира сигурността в Приднестровието в продължение на почти 30 години. Той напомни също, че 220 000 жители на Приднестровието са граждани на Русия.

Депутатката Елена Панина заяви, че предложението на Санду няма да бъде прието в Тираспол. Според нея Санду не предлага нищо на Приднестровието в замяна на изтеглянето на миротворците, защото се оказва от федерализация. „А това означава фактическо връщане на положението от 1992 година, когато пламна конфликтът. Налице е перспективата за "размразяване" с последваща "гореща фаза", каквото и да говори Санду за желанието й да разреши нещата по мирен път”, заяви депутатката. /БГНЕС