Санкциите на САЩ сближават Анкара и Москва

Одобрените от американския Конгрес санкции срещу Турция заради покупката на ЗРК С-400 съдействат за сближаването на Анкара и Москва и могат да нанесат щети на турско-американската търговия във военната област. Това се казва в писмо на Държавния департамент на САЩ изпратено до американските сенатори, пише вестник „Дейли бийст“.

В писмото се критикува законопроекта за санкции срещу Турция, предаде Анадолската агенция.

Законопроектът в крайна сметка ще доведе до сближаването на Анкара и Москва, и Турция ще започне да разглежда „като доставчици на оръжия и други противници“. Този акт също така ще доведе до отдалечаването на Турция от НАТО, се подчертава в писмото.

Източник на Държавния департамент е заявил пред „Дейли бийст“, че американската администрация иска да укрепи отношенията си с НАТО.

„Турция в продължение на 70 години прави НАТО по-силна и дава своя принос за алианса“, заяви той.

САЩ все още са разтревожени от придобиването на руските зенитно ракетни системи С-400 от Турция.

Държавният департамент също така е разкритикувал законопроекта за издаване на особени миграционни визи на членовете на YPG/PKK и Сирийските демократични сили, които в документа са наречени „кюрдски бойци, сражаващи се на страната на САЩ“.

Проектът на резолюцията за въвеждане на санкции против Турция заради покупката на руските ЗРК С-400 и действията на Анкара в Сирия е утвърден от Комитета по международни отношения на Сената. Той предвижда ограничения за дейността на турските отбранителни и финансови компании и институции. /БГНЕС