Санкциите на САЩ срещу "Турски поток" са вече в сила

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет за 2020 г. Част от документа отделя специално внимание на „мерките, насочени към сдържането на Русия”, в това число санкции срещу газопроводите „Северен поток – 2” и „Турски поток”.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че американските санкции влизат в сила незабавно и Съединените щати настояват компаниите, които полагат тръбите, да прекратят работа.

От страна на Русия и Турция последваха незабавни реакции.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган определи решението на Вашингтон като „насилие срещу турския народ” и обеща на свой ред да въведе санкции.

„Държава с държавен дълг от 22 трилиона долара забранява на други да развиват своята икономика”, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Американската идеология на живот със заеми не може да издържи на световната конкуренция, което редовно се потвърждава от Министерството на финансите на САЩ чрез издаване на нова „заповед за икономически арест”. Скоро ще поискат да спрем да дишаме”, написа тя във Фейсбук.

Москва ще продължи да осъществява своите икономически проекти, независимо от чиито и да са санкции, заявиха от руското външно министерство.

„Наблюдаваме с интерес как САЩ преминават границите във външната политика, като въвеждат санкции, към които Русия отдавна е свикнала”.

Според Москва, тези санкции са насочени срещу съюзниците на Вашингтон.

„В действителност става дума не да се съдейства на европейците да получават безпрепятствено енергоносители на приемлива цена, а за стремеж да бъдат лишени от гарантирано снабдяване от Русия”, смятат от външнополитическото ведомство.

Според Русия, основната цел е Европа да бъде принудена да купува втечнен американски газ, който е много по-скъп от доставяното по тръбопровода руско синьо гориво. По този начин ще бъде забавено развитието на икономиката и европейските стоки ще бъдат неконкурентноспособни на американските. В крайна сметка, губещи ще бъдат европейците.

Срещу въвеждането на санкции от страна на САЩ се обяви и Германия, която е крайната точка на „Северен поток – 2”.

Германското правителство разбра „със съжаление” за американските санкции срещу „Северен поток – 2”, заяви правителственият говорител Улрике Демер.

Тези санкции засягат германски и европейски компании и представляват намеса във вътрешните работи на Германия, съобщи „Зюддойче Цайтунг”.

Лидерът на парламентарната група на Социалдемократическата партия (СДП) Ролф Мюцених също разкритикува остро подхода на САЩ. Одобряването на санкциите от президента Доналд Тръмп ще натовари допълнително трансатлантическите отношения, смята той.

”За Тръмп ЕС и Германия очевидно не са съюзници и партньори, а васали”, подчерта Мюцених и заяви, че Германия „няма да се огъне пред тези методи на изнудване”.

Той напомни, че за разлика от американското правителство, правителството на Германия направи всичко възможно за разрешаването на руско-украинския газов спор.

Преди седмица канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че Берлин е против екстериториалните санкции от страна на САЩ и възнамерява "решително да обсъди" въпроса за мерките на Вашингтон срещу "Северен поток-2".

Задоволство от наложените санкции изрази украинската компания „Нафтогаз”, която ги определи като „най-хубавия предновогодишен подарък за всички”.

Това мнение, обаче, не беше споделено от Европейския съюз, който се обяви срещу въвеждането на американски санкции срещу европейски компании, които развиват легален бизнес.

Говорител на Еврокомисията заяви, че ще бъде анализирано потенциалното въздействие на такива мерки върху европейски фирми.

Целта на ЕК винаги е била да се обезпечи по прозрачен и недискриминиращ начин работата на „Северен поток – 2”, в съответствие с основните принципи на международното енергийно право и законодателството на ЕС.

От май 2019 г. в ЕС действат строги правила, които се прилагат спрямо всички тръбопроводи, свързващи европейския газов пазар с трети държави.

БГНЕС припомня, че санкциите бяха въведени от Конгреса, който смята, че газопроводите ще засилят влиянието на Русия върху европейските съюзници на САЩ.

Швейцарско-холандската компания „Allseas”, която полага тръбите за газопровода „Северен поток – 2”, съобщи, че прекратява работата си върху проекта заради американските санкции и очакват американските власти да дадат разяснения, как тези санкции ще бъдат прилагани. /БГНЕС