Санкциите над руския петрол струват на Москва 160 милиона евро на ден

Забраната на Европейския съюз за внос на суров петрол от Русия и ограничаването на цените на петрола се оценяват на 160 млн. евро (171,7 млн. долара) дневно, според заключенията на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

ЕС забрани вноса на суров петрол по море от Русия, както и застраховането и финансирането на транспорта на руски петрол до трети държави, особено по морските маршрути. Забраната на ЕС влезе в сила на 5 декември 2022 г. ЕС и Г-7 се споразумяха за ограничаване на цената на руския петрол до 60 долара за барел, което влезе в сила същия ден.

CREA установи, че приходите на Русия от суров петрол са спаднали с 32% през декември поради забраната за внос на суров петрол и ценовия таван. След като в края на миналия месец Германия спря вноса на руски петрол по петролопровода "Дружба", това доведе до допълнително намаление от 5 %.

Тръбопроводът "Дружба", е основната линия, по която се пренася петрол от източноевропейска Русия за Украйна, Беларус, Полша, Унгария, Словакия, Чешката република, Австрия и Германия.

През октомври по тръбопровода са транспортирани общо 2,5 млн. барела суров петрол и 700 000 барела петролни продукти за страните от ЕС.

Въпреки спада на приходите, Русия все още печели по 640 млн. евро на ден от износа на изкопаеми горива. Тази сума ще намалее до около 520 млн. евро, след като до 5 февруари влезе в сила забраната на ЕС за внос на рафиниран петрол и разширяването на ценовия таван за рафинираните петролни продукти, съобщи Анадолската агенция.

"Забраната на ЕС за внос на нефт и таванът на цените на нефта най-накрая влязоха в сила и въздействието е толкова значително, колкото се очакваше. Това показва, че разполагаме с инструментите, за да помогнем на Украйна да надделее срещу агресията на Русия. От съществено значение е да се намали таванът на цените до ниво, което да лиши Кремъл от облагаеми печалби от петрол, и да се ограничи останалият внос на петрол и газ от Русия", цитира проучването Лаури Миливирта, водещ анализатор в CREA.

Констатациите на CREA показват, че досега Русия е спечелила 3,1 млрд. евро от транспортирането на суров петрол в плавателни съдове при сегашния ценови таван, а 2 млрд. евро от тази сума са данъчните приходи, които отиват директно в руското правителство.

Тъй като ценовият таван от 60 долара за барел е далеч над производствените разходи на Русия, намаляването му до 25-35 долара за барел би намалило приходите на Русия от износ на петрол с поне 100 млн. евро на ден, според CREA.

"Първият месец на ембаргото доказва това, което казваме от самото начало на инвазията; приходите от износа на изкопаеми горива са финансовата кръвна линия за войната на Путин", заяви Светлана Романко, основател и директор на неправителствената организация "Razom We Stand", по повод резултатите от проучването.

"Ценовият таван трябва да бъде преразгледан надолу и да се засили прилагането на ембаргото. Без приходи от износ на изкопаеми горива бруталната атака на Русия срещу международното право, правата на човека и околната среда ще се срине. Нуждаем се от повече действия от страна на коалицията за ценовия таван", каза тя. /БГНЕС

Хелзинки / Финландия