Сапарева баня: Хлад, красота и минерална вода

Курортът Сапарева баня се слави с хлад, красота и минерална вода, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Хлад, защото е разположен в полите на северна Рила на надморска височина от 983 метра. Последните къщи в южния край на града буквално опират в боровата гора. Температурите в градчето с близо 4 000 души население се движат от 14 градуса сутрин до най-много 24-25 градуса след обяд. Това прави Сапарева баня истински оазис в горещите летни дни, когато температурите гонят 40-те градуса.

Красиво е, защото от главната улица нагоре има десетки къщи за тъщи и гости, боядисани в красиви цветове, а озеленените дворове греят с цветята и подредбата си.

Богатството на Сапарева баня е минералната вода. В парка на градчето блика гейзер, появил се след сондаж през 1960 г.

Дебитът от 15 л. в секунда издигал горещата 103-градусова вода да блика на 18 метра. Днес заради многобройните хотели, плажове и др., водата скача само наполовина от първоначалните 18 метра. Дори заради намаления от многобройните ползватели дебит, общината обмисля да въведе почивни дни за гейзера, превърнал се в емблема на градчето.

В него има три църкви и един параклис, най-старата е „Св. Никола“, градена е презXII-XIII век. Преди две години тя бе реставрирана, а районът около нея облагороден с артефакти. Разкрита е случайно през 1837 г., когато при разкопките за основите на храм, местните хора попадат на старите зидове. Тук се е намирал античният град Германея.

Първоначалната реставрация на църквата е от 1937 г., от старинните стенописи на кръстокуполната църква са останали само фрагменти.

На около 200 метра над нея се намира храмът „Св. 40 Мъченици“ , граден през 1859 година. Майстор на градежа й е Цветко от с. Жаблене, Радомирско, а стенописите са рисувани в периода 1878-1879 г. В църквата се съхранява чудотворна икона на св. Богородица, копие на икона от Рилския манастир. Според преданието тя пази града от всякакви болести и беди.

Гробищната черква е „Св. Архангел Михаил“, а в най-южният край на Сапарева баня има параклис на „Св. Петка“.

И тук, както в гр. Белица, символ на общината е мечка. Която както тук, така и в Южна Рила, посреща гостите на двата града от двете страни на планината./БГНЕС