Сапунджиев: Надяваме се да позволят на Стойка да участва на Световното

Надяваме се да позволят на Стойка да участва на Световното. Това заяви на пресконференция в Пресклуб „България“ генералният секретар на Българската федерация по бокс Светослав Сапунджиев, предаде репортер на БГНЕС. На срещата присъстваха още старши треньорът на националния отбор за жени Фикрет Ереджебов и състезателките от отбора за Световното първенство за жени в Улан Уде, Русия, както и световната вицешампионка и двукратна еврошампионка Стойка Петрова.

Стойка Петрова все още не е сигурна за Световното първенство, заяви генералният секретар на БФ бокс Светослав Сапунджиев.

Ереджебов заяви, че отборът разполага с нужния опит и качества, за да се бори за медал на Мондиала, който ще се проведе между 3-13 октомври. „Отиваме в Русия с целта да спечелим поне един медал. Отборът е подготвен, притежава нужния опит и ще направи всичко необходимо, за да си тръгне с отличие от Световното първенство". Сапунджиев пък представи състава ни и обяви, че все още се изчаква решението на Международната антидопингова агенция (УАДА) относно допускането на Стойка Петрова на шампионата.От състава ни отпадна Деница Елисеева поради заболяване. За Русия заминават следните боксьорки – Севда Асенова (48 кг), Габриела Димитрова (51 кг), Станимира Петрова (57 кг) и Мелис Йонузова (64 кг). Изчакваме решението на Международната антидопингова агенция за Стойка Петрова“, каза той. Самата ни състезателката, която по-рано обяви отказването си от спорта, сподели какво я е подтикнало към решението. „След разговори с треньорския щаб, подкрепата на съпруга ми, реших да се завърна. Мислех, че това е краят на кариерата ми, убедиха ме, че имам какво още да дам на българския бокс и това е причината за моето завръщане. Надявам се да се състезавам в категория до 54 кг, смятам, че съм в една прилична форма -срокът ми за подготовка беше малко по-кратък от необходимото. Както знаете, нашият спорт е много тежък, до последно стоя в напрежение дали ще участвам на Световното или не. Не мога да кажа колко време - в интерес на истината две-три срещи с ръководството на федерацията, с хора от министерството ме накараха да преосмисля решението си". Сапунджиев отново поясни, че е направено всичко необходимо за това Стойка да бъде на Световното, но не мога да гарантира участието й на първенството. „Не зависи от нас, чакаме отговор. Не е от Българската антидопингова агенция, а от УАДА – практиката, доколкото знам, е ако няма шест месеца от възобновяването, не позволяват. Имаме изключения, чакаме да сме едно от тях, надяваме се. Направили сме допинг проба. Ако не разберем до утре, няма за кога. То официално почва от 3-ти, вече ще решим дали да я изпратим да чака или не, това са подробности“, добави той. Старши треньорът на националния отбор коментира и колко натоварена е годината за боксьорките. „Тая година няма само Олимпиада. Имахме връх на Европейските игри, на Европейското имахме лек спад, очаквам на Световното отново да се представим добре – трябва да си вълшебник, за да се справиш добре на всички състезания. Връщаме се от Световното и Станимира занимава за Военни игри в Китай, и после има и Балканиада – много тежка ни е тази година, никой не се е прибирал в къщи. Балканиадата ще е в Турция. Мислехме от 25-ти да сме в Русия, но се забавиха визите, чакането за Стойка, натрупаха се неща. Без спаринги не става, боксът се прави с бокс, да си вътре в ринга и да се работи“, завърши той. Световното първенство за жени ще се проведе в Улан Уде от 3-13 октомври. /БГНЕС